Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6440949 www.bgdnes.bg

Шахматни шемети

Шахматният свят беше разтърсен от поредния скандал, който затъмни Световната купа в Тбилиси. Класният украинец, който се състезава за Канада - Антон Ковальов, беше дисквалифициран от своята партия в III кръг на турнира, след като пристигна по къси панталонки в залата. Съдията направил забележка на елитния състезател, който записа победа над бившия световен шампион Вишванатан Ананд по-рано в надпреварата и беше лидер в класирането. Ковальов тръгнал към хотела, за да се преоблича, но не се върнал. По-късно талантът разказа как главният организатор на състезанието Зураб Азмаипашвили го обиждал на расова основа и затова реши да прекрати участие.
"Анто трябва да е знаел, че има по договор задължителен дрескод за такова състезание - коментира европейският шампион Кирил Георгиев. - Вероятно е подписал контракта, без да прочете съдържанието от 30-40 страници. Самият аз винаги съм играл по костюм на подобни състезания. Изискват се черен панталон и обувки."
Наскоро подобен инцидент имаше и в Малайзия. Там 12-годишно момиче беше дисквалифицирано, защото е носело прекалено къса пола, с която разсейвала своите противници.
Кирил Георгиев призна, че много шахматисти се опитват да повлияят психически на съперника.
"Има доста дребни номера - сподели гросмайсторът. - Понякога те гледат в очите. Друг път застават на стола зад теб. Аз съм свикнал и не се хващам."
Георгиев е виждал какво ли не по турнирите, но едно от малкото неща, на които не е ставал свидетел, е ръкопашен бой.
"Шахът е миролюбив спорт - обясни Кирил Георгиев. - Ако искаш да се докажеш, че си по-силен, трябва да го направиш на дъската."
Два от най-големите скандали в историята са с българско участие. През 2006 година Веселин Топалов и неговият екип протестираха остро срещу Владимир Крамник по време на техния сблъсък за световната титла. Тогава руснакът започна да ходи по 50 пъти до тоалетната по време на партиите. Помещението беше единственото място, в което нямаше видео- или аудиоконтрол. Българският щаб предполагаше, че там е възможно Крамник да получава указания по тайна система за съобщения.
Младият талант от Благоевград Борислав Иванов беше обвинен в манипулации по време на турнири. Той записа изненадващо силни резултати срещу елитни състезатели. През 2013-а беше помолен да си свали обувките, за да бъде проверен за електронни устройства, но отказа с довода, че чорапите му били скъсани. По-късно Иванов получи забрана от българската федерация.
През 2016-а слепият норвежки състезател Стейн Бярнсен беше обвинен в измама. Неговите ходове съвпадали с тези на компютърните програми. Заради липсата на зрение скандинавецът е получил разрешение да записва своите ходове с електронен записвач, който е бил свързан със слушалка на ухото му. Оказа се, че въпросното устройство е можело да получава указания. Бярнсен получи 2-годишно наказание.

Бой за мошеник

Ирландците никога не са си поплювали, а в това се убеди 16-годишен шахматен мошеник. Тийнейджърът участвал на откритото първенство по Корк, а срещу него на дъската бил 46-годишният учител Габриел Мирза. Хлапето прекалено често ходело до тоалетната. Това не се харесало на даскала, който след поредното ставане от масата последвал своя противник. В тоалетната Мирза видял как неговият съперник сверявал ходовете на мобилен телефон. Той хванал момчето, изкарал го със сила от тоалетната и започнал да го налага.
Двамата шахматисти били дисквалифицирани от надпреварата. Учителят получил 10-месечно наказание заради насилието. Момчето било санкционирано едва за 4 месеца.

Снимка: Чес Бейз Индия

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама