Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6988214 www.bgdnes.bg

Треньорът по щанги Пламен Аспарухов: Дамян не вземаше допинг!

Помогнах му да излезе от затвора

"Дамян Дамянов не вземаше допинг", обяви Пламен Аспарухов, бивш треньор на внезапно починалия щангист. 39-годишният спортист беше приет в четвъртък след проблем с черния дроб и панкреаса. Бившият световен вицешампион в супертежка категория стана третият елитен тежкоатлет, който умира, преди да навърши 40, за последните три години. Преди него от нашия свят си отидоха легендите Милен Добрев и Величко Чолаков. Те бяха едва на 35!

Трагичната вест засили още повече общественото недоволство към методите в националния отбор по щанги. Най-наказваният спорт за употреба на допинг продължава да се дъни през няколко години с положителни тестове. Още по-тежки са новините за ранните кончини на големи шампиони.

Реклама

"Никога не е злоупотребявал с медикаменти и тем подобни - добави Пламен Аспарухов, който беше начело на представителния тим в периода 2001-2004 г. - След 2004-а не мога да кажа какъв живот е водел. Пое по друг път. Не можех да му въздействам. Преди това бях строг с него. Да не мислите, че е било лесно да се работи с Георги Марков, Гълъбин Боевски, Милен Добрев и Златан Марков. Те имаха респект и уважение от мен. Направихме чудесни резултати с Дамян. Носеше ми радост и щастие. Радвах се за отношението му към децата. Мъчех се да го направя добър човек. Жалко е, защото беше млад. Хората сигурно ще си кажат как така такива момчета умират. Те са ми деца. Всичките. Питайте спортистите. Те ще ме защитят, че не съм давал забранени вещества."

Дамян Дамянов е от последните български щангисти, работели с Иван Абаджиев. В свое интервю за "България Днес" от 2013 г. тежкоатлетът разказва, че именно Старшията му е съсипал живота. Това се случва, след като Дамянов и Георги Марков стават световни шампиони за младежи през 1997-а.

"Още на аерогарата Иван Абаджиев ни наказа - разказа преди пет години Дамянов. - Преди заминаване на световното първенство бяхме на дискотека. Там стана спречкване. Прибраха ни полицаи. Но въпреки това заминахме за ЮАР. Само на 17 години станах световен шампион, а Абаджиев ми спря правата. Моето семейство нямаше възможност да ми дава пари, а вече имах нужди. Групировките привличаха здрави момчета. Започнах да работя като охрана и се забърках в неприятен инцидент."

Дамянов влиза в затвора за побой на шуменски бизнесмен. Осъден е на 18 месеца.

"Помогнах му да излезе предсрочно - спомня си Пламен Аспарухов, който по това време е заел поста на Абаджиев. - Законът се обърна в негова полза и го пуснаха. Бяха други времена. Взех го под крилото си. Не му позволявах да се занимава с глупости."

През 2004-а Дамянов и Аспарухов едва не стигат до бой. Спортистът е обвинен, че е сложил хапче в чашата или супата на неговия колега Алан Цагаев.

"Имахме конфликт - потвърди Аспарухов. - После си оправихме отношенията. Той дойде при мен. Работеше в чужбина. След това с брат му бяха пуснали баничарници в Шумен и Пловдив. От две години беше в България. Беше по-улегнал, но и доста тежък. Когато се видяхме, беше 160 кг. Предполагам, че животът му не е бил здравословен. Панкреасът е адски опасен, ако не спазваш диета, а той обичаше купоните."

Реклама

Съгражданинът на Дамянов - Златан Ванев, също беше покрусен от новината.

"Загубихме трети наш колега - пресметна Ванев. - Не мога да се наема с прогноза защо се е случило. Доколкото знаех, с Дамян всичко беше наред. Така беше с Величко, така беше и с Милен... Съдба ли е, какво ли е?! Злоупотребата с допинг е пълна измишльотина. Когато ние вдигахме, бяха навлезли внезапните проверки. Те бяха страшно сурови. Бил съм в този отбор. Знам всичко, както е било. Странно е, че се налага грешно впечатление как сме вземали допинг, и ето сега се случват тези инциденти."

През ноември миналата година почина и най-великият щангист Наим Сюлейманоглу. 3-кратният олимпийски шампион си отиде на 50 години.

Добрев бил на стероиди

Милен Добрев е вземал стероиди след края на неговата кариера. Това твърди бившият треньор на олимпийския шампион от Атина '04 Пламен Аспарухов. Пловдивчанинът почина през март 2015-а, след като неговото сърце отказало. Добрев беше едва на 35.

"Милен искаше да става състезател по кеч - разказва Аспарухов. - Пиеше стероиди. Когато го видях, му казах директно - ти се помпаш със стероиди. Сякаш тези момчета нарочно правят така, че да си съсипят живота."

Още като състезател Добрев е имал здравословни проблеми със сърцето.

Величко бил пред операция

Съотборникът на Дамян Дамянов и Милен Добрев - Величко Чолаков, е бил пред операция на сърцето, преди да почине. Исполинът от Смолян се спомина през август 2017-а.

"Величко си беше болен - обясни Пламен Аспарухов. - Трябваше да се подложи на операция. Не смееше."

Георги Гърдев също потвърди проблемите на Чолаков и Добрев със сърцето.

"При това още като състезатели - разкри Гърдев. - Помня Величко през 1998-а. Беше при юношите. Иван Абаджиев го взе пробно. Даде му някакви хапчета. На момчето му се разтуптя сърцето. Освен това беше и болен. Припадна. Абаджиев го изгони. Тогава каза, че нарочно са му го докарали, за да му прилошее и да му опорочат методиката."

Михаела: Ти си нашият победител

"Тате, шампионите не умират никога - написа една от щерките на Дамян Дамянов - Михаела. - Дори там горе, ти пак си нашият победител. От малки ни учиш да сме силни и да не се предаваме. Няма да го направя и сега. Знам, че ме гледаш отгоре и се гордееш. Не можах да ти кажа колко много те обичам и съжалявам за всички пъти, в които съм те наранила."

Теодора: Отиде на по-добро място

Другата дъщеря на Дамян Дамянов - Теодора, също беше разбита от лошата вест.

"Татенце, отиде на по-добро място - написа щерката, която тренира волейбол. - Там ще си по-добре. Знам, че ме гледаш отгоре и винаги ще бъдеш моят герой. Научи ме да бъда силна и упорита. Радвам се, че приличам на теб! Ти беше най-добрият баща на света!"

Адела Пеева: Спортистите се ползват за месо

Режисьорката Адела Пеева се превърна в пророк на злощастните събития с българските щангисти. В нейния уникален филм "В името на спорта" се разказва за порочните практики, използвани в националния отбор по вдигане на тежести. Специално за "България Днес" именитата режисьорка сподели своето впечатление за поредната кончина.

- Г-жо Пеева, 35 години след създаването на вашия филм лошите новини от щангите продължават да идват. Какво е вашето тълкуване на серията от нещастни случаи?

- Ужасно съм разстроена. Много ми е мъчно за тези момчета. Моят филм беше забранен шест години. Тогава заснех последните кадри с Белослав Манолов, който умираше в болница. Той беше и по-млад. Казваха, че е от жълтеница. Негови приятели разкриха как не са му позволили да спре тренировки. Влачил се е. Филмът бърка точно в раната. Показва как никой не го е грижа за щангистите. Много емоционално ми действат тези новини. На всеки пет години след пускането му през 1989-а ме търсят за коментари. Сложиха ме на кръст и ме оплюха за критиките срещу Иван Абаджиев. Казаха, че не съм патриот. Не виждам полза от това някой да прочете името ми и да ме свърже с филма. Не помагаме на никой.

- Защо никой не търси сметка за смъртта на тези млади момчета?

- Продължих да споменавам името на Иван Абаджиев, който искаше да ме съди. Въпрос на политика е защо никой не взема мерки. Човек започва да мисли, че нищо не се е променило от 1983 година. Тогава партията искаше на всяка цена да се вземат медали. Спортистите се използваха като месо, което може да се замеси с всякакви състави, за да се донесе следващото отличие. Не е коректно да се хвърля вината върху спортистите. Нито един от националите не може да вземе медикамент на своя глава. Дори и да го направи, това вероятно треньорът ще го усети, защото се измерват показателите. Най-малкото злоупотребата е толерирана.

- Ще има ли още подобни случаи?

- Не искам да има повече. Но за съжаление много бързо изскачат. Сякаш в щангите дават само допинг и тренират младите хора като месо за правене на златни медали. Необходимо е да се търси съдебна намеса. Става дума за убийство, ако някой е давал допинг през всичките тези години. На всички вече е ясно. Защо в името на България трябва да умират хора? Не сме на война, за да губим човешки живот.

Реклама
Реклама
Реклама