Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7584820 www.bgdnes.bg

Бог и футбол в Отбора на надеждата

Бездомни момчета преследват голямата мечта на световното първенство

"Когато дойдох, си казах, че спирам с цигарите, за да продължа с отбора, защото имам нужда от по-здрава физика и въздух", разказва 16-годишният Божидар Костов. Той е част от Отбора на надеждата. Българският тим участва в момента на световното първенство за бездомници, което се провежда в Кардиф (Уелс).

Момчето живее в Центъра за настаняване от семеен тим "Майка Тереза" в Пловдив. Едва на осем години е пратен в социален дом.

Реклама

"Опитах се да избягам няколко пъти оттам, но футболът ме промени. С него ставам по-спокоен. Не избухвам толкова бързо. Правя само хубави неща. Знам, че ще успея с футбола, защото заедно с Бог те са най-важните неща за мен", разказва пред официалния сайт на първенството Божидар, който има татуировка на лъв.

"Той е кралят на джунглата и оцелява. Точно за това го харесвам", обяснява Божидар.

44 отбора от цял свят започнаха участие в 17-ото световно първенство. България преодоля първата фаза след три победи и една загуба. Във втория етап тимът загуби от миналогодишния световен шампион Мексико с 2:4, а след това отстъпи след дузпи от двукратния първенец на планетата Чили след 5:5 в редовното време.

Снощи тимът ни игра с Коста Рика в битка за запазване на шансовете за продължаване в Топ 8. В следващите дни националите ще се изправят срещу Ирландия и Унгария.

"В България има над 1000 деца, които живеят в подобни социални домове - разказва организаторът на българския отбор Виктор Кирков пред официалната страница на първенството. - 500 от тях са на възраст под три години. 99% от децата там имат родители и не са сираци. Те се озовават в домовете, след като са зарязани или социалните служби са ги отнели от техните настойници."

Кирков добавя, че част от децата в тима са пристрастени към наркотиците или са бежанци, но футболът им дава нова насока. България за осми път участва на световното първенство за бездомници.

"Черпя мотивация от постоянството - споделя капитанът на отбора Иван Петров. - Гледам резултатите и се надъхвам."

Реклама
Реклама
Реклама