Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7992148 www.bgdnes.bg

Генерал кара Пламен Янков да рита Гунди

Заради обидния белег бранителят доживява дните си в родното село

Във времената на развития социализъм у нас по стените на цеховете из заводите висяха табели с различни сентенции, партийни повели и мъдри мисли на вождовете. "Секунда невнимание - цял живот страдание" бе един от често срещаните, особено където се работеше с режещи машини. Без никога да е оперирал с банциг или фреза, точно такова нещо се случва на иначе големия футболист на ЦСКА от 70-те години на миналия век Пламен Янков.

На 68-годишна възраст само преди дни си отиде роденият в с. Ярлово, Самоковско, Янков. Въпреки големите си успехи на терена Пламен остава в паметта, особено на ДсинитеУ фенове, като един от най-мразените хора.

Реклама

28 юни 1971 г. е денят, в който тогавашния "Левски-Спартак" излиза срещу ЦСКА "Септемврийско знаме". Както винаги зарядът в срещата между тези съперници е голям, вълнението е не само по трибуните, но и сред висшите армейски и милиционерски началници. Именно един загрижен генерал заръчва на играчите в червени екипи да излязат "на кило кръв и метър кожа" срещу "сините". Особено внимание да се обърне на звездата Георги Аспарухов-Гунди. При такива висши инструкции футболистите "наточват бутоните". След серия от ритане, бутане и щипане от страна на цесекарите Гунди все пак намира начин да се откъсне и да се устреми към вратата им. Изпуснал го е именно Пламен Янков, който опитва да поправи грешката си с шпагат, но вместо това намира крака на "синия" любимец. Гунди се изправя и бута съперника, а реферът дава и на двамата червен картон.

За жалост това се оказва последният мач на Аспарухов, който заради наказанието само два дни по-късно тръгва за Враца заедно със съотборника си и добър приятел Никола Котков. На прохода Витиня става зверска катастрофа, в която двамата загиват. А феновете лепват на Янков нелицеприятния прякор, защото, ако не беше спънал синята "деветка", пътуване към Враца нямало да има.

Самият Янков трудно живееше до края на дните си с грозното определение. А всъщност е един от големите и заслужили футболисти на ЦСКА, като между 1969 г. и 1976 г. става пет пъти шампион и три пъти носител на купата с 200 мача. В кариерата си има участие при отстраняването в турнира за тогавашната КЕШ на "Аякс" през есента на 1973 г., когато при гостуването българите губят с 0:1, но на реванша, при това на едва ли не святата по онова време дата 7 ноември, след продължение печелят с 2:0. Янков рита и срещу големия за времето си "Нотингам Форест", макар победата да не е достатъчна за елиминирането им. Автор е и на гола, с който ЦСКА отстранява в същия турнир "Панатинайкос", водени тогава от унгарската легенда Ференц Пушкаш.

След като е освободен от "Армията", Янков рита в подопечните на военните "Сливен", "Димитровград" и "Загорец" (Нова Загора). Треньорската му кариера не е бляскава, като я приключва в детско-юношеската школа на родния си клуб.

Пенсиониран рано и с военна пенсия, Янков се оттегля в родното си село и далеч от дамгата, която му лепват незаслужено заради Георги Аспарухов. В годините след кариерата във футбола Пламен си докарва допълнително като охранител в Ярлово, но идеята повече е да се намира на работа, вместо да си стои вкъщи.

Заека: Всъщност той бе левскар

Бившият футболист на "червените" Пламен Янков по сърце е бил левскар, но съдбата го изпраща да играе в отбора от тогавашната "Народна армия". Това твърди пред "България Днес" преди време лично големият вратар на "сините" от недалечното минало Стефан Стайков-Заека.

ДИменно и по тази причина Янков дълго живя с мъката в сърцето си, че го наричаха "убиеца на Гунди". По-късно с Пламен деляхме една стая по лагерите на националния отбор. Много му беше тежко от определението Дубиеца на ГундиУ. Ще разкрия и една тайна - Янков беше левскар и безкрайно уважаваше Аспарухов. Но така се беше случило, че беше футболист на ЦСКА. По онова време не можеше ей така да си избираш къде да играеш, ако искаш да играеш въобще. Та преди въпросния мач в съблекалнята на ДармейцитеУ влязъл някакъв генерал и наредил да се играе само за победа и твърдо. Пламен бе в средата на терена, не му бе работа да пази Гунди, но така се случи ситуацията и влязоха в единоборство. Янков изобщо не е имал намерение да рита съперника, да бъде груб или нещо такова. Просто футболна ситуация", разказва Заека.

Реклама
Реклама
Реклама