Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9329864 www.bgdnes.bg

Новата звезда в борбата Юлияна Янева: Бях се отвратила от спорта

Юлияна Янева изгря на международния тепих със страхотната победа на Световната купа по борба. Тя завоюва златото в категория до 72 кг преди няколко дни на най-силното състезание за годината, което се проведе в Белград (Сър).

Боркинята е родена в спортното село– Кукорево, Ямболско. Оттам са националите по бокс Даниел и Боян Асенови.
След успеха на Юлияна Янева всички специалисти започнаха да я сравняват с легендата Станка Златева.
Специално за читателите на "България днес" световната и европейска вицешампионка за девойки разказа през какво е преминала.

Реклама

Огнян ГЕОРГИЕВ


- Юлияна, утихнаха ли емоциите след златния медал от Световната купа?
- Все още ме държи адреналинът. В еуфория съм. Не мога да осъзная какво се е случило. Когато реферът вдигна моята ръка на финала, усетих радост. Бях горда, защото преодолях психологическа бариера, която от години ме спираше за златото. Винаги оставах на крачка от титлата. Това е най-голямата победа в моята досегашна кариера.
- Вие бяхте обявили, че спирате с борбата. Каква беше причината за решението?
- Миналата година бях в чудесна форма. Две седмици преди световното първенство получих още една травма. С моя треньор смятахме, че можем да влезем в Топ 3. Попаднах в по-тегавия поток. Въпреки това на един крак се представих достойно срещу рускинята Ина Тражукова (0:3). Тя стана световна шампионка, а аз завърших пета. По време на шампионата нямаше как да съм фокусирана изцяло за срещите, защото се чудех какво ще правя с крака. Той постоянно блокираше. След операцията на коляното бях категорична пред моя треньор, приятелите, семейството и цялата федерация, че спирам. Бях се отвратила от спорта. Не бях влизала в зала близо година. Не исках да чуя за борба, не исках да гледам. Абстрахирах се тотално.
- Защо се завърнахте?
- Приемам всичко, като изпитание към моите мечти и развитието ми. До онзи момент никога не бях мислела за отка

зване. Сега се радвам, че с физическото възстановяване от операцията се оправих и психически. През тази година преживях тежки лични моменти. Изведох си поуки, които ме надградиха като личност. Върнах се на шега. Борбата е моят живот. Обичам я. Реших да се завърна, за да се докажа пред себе си.
- Олимпиадата в Токио се задава. Това ли е следващата цел?
- Планът е да атакуваме олимпийската категория до 68 кг. Работим много добре като екип със Серафим Бързаков. Ще постигнем много успехи занапред. Мечтата на всеки е да отиде на олимпиада и да вземе медал.
- Как ви се отразява сравнението със Станка Златева?
- Имам огромен респект към Станка Златева. Тя е най-добрата наша боркиня. Уникален спортист и добър човек. Винаги съм се радвала за нейните успехи и съм искала да бъда на нейното място. От друга гледна точка всеки човек е индивидуален. Има собствени цели и амбиции. Не искам да ме сравняват със Станка Златева.

 

Треньорът Серафим Бързаков:

Премина през много препятствия

Двукратният световен шампион и сребърен медалист от олимпиадата в Сидни Серафим Бързаков е треньорът зад успехите на Юлияна Янева. 45-годишинят наставник работи само с боркинята, след като в близкото минало беше начело на националните отбори за жени и мъже свободен стил.
"Юлето премина през много препятствия. Това беше четвърта операция за нея. Три от тях бяха тежки – менискус, връзки, глезен. Миналата година на световното първенство в Казахстан игра с тежка травма. Беше с превързан крак. След това направи операция, за която искаме да благодарим на д-р Хубенов. Имаше нужда от дълго възстановяване."
Бързаков потвърди желанието на Янева да спре с борбата.


"Когато се натрупат травми, не е приятно. Около година беше аут – припомни именитият борец. – И аз няколко пъти исках в миналото да се отказвам. Казах й: "Юле, след време ще искаш да се бориш. Борбата е в сърцето ти". Минаха няколко месеца и тя каза, че продължава. Когато е вродено в теб, няма как да избягаш.Пуснахме се на държавния шампионат, въпреки че до последно се чудехме дали да участвахме. Искахме да видим нейното състояние. Получи се."
Бързаков не бърза да сравнява Янева с легендата Станка Златева.
"Станка е на друго ниво. Титулована състезателка. Ние сега започваме да израстваме и да наваксваме с титлите. Дай боже да стане като нея. Както на мен Валентин Йорданов ми беше идол, така Станка е за Юлето – направи сравнение Серафим Бързаков. – Сега нашата основна цел е да се утвърдим в
олимпийската категория до 68 кг."
Бързаков и Янева няма да почиват, защото трябва да са в готовност за предстоящите състезания. Заради коронавируса календарът в борбата непрекъснато се променя.
"Европейското първенство може да се отложи за по-късен етап. С пандемията не можем да разберем какво се случва. Днес имаш състезание, утре вече нямаш", добави Бързаков.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама