Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9399414 www.bgdnes.bg

Биатлонистът Димитър Герджиков: С 38,2 градуса съм, нещата се влошават

Димитър Герджиков е сред шестимата българи, които дадоха положителни проби за коронавирус на старта от Световната купа в Оберхоф (Гер). Освен него със заболяване са Благой Тодев, Милена Тодорова, Даниела Кадева, Мария Здравкова и ваксмайстор Стефани Попова. Специално за читателите на "България Днес" 28-годишният спортист от Смолян разказа какво е здравословното състояние на тима.

- Димитър, на първо място как се чувствате?

- Мисля, че нещата се влошават. Аз съм с най-изразените симптоми. Температурата ми беше 38,2 сутринта. Надявам се, че ще спадне. Очакваме докторът на състезанието да дойде. От неделя имам болки в цялото тяло, гърлото, главата и световъртеж. Гърдите ме стягат. Решихме да потърсим лекар. Всички казват, че е хубаво да се реагира навреме. От останалите само Даниела има по-леки симптоми. Без температура с малко запушен нос.

Реклама

- Кога усетихте за пръв път симптомите?

- На спринта в петък почувствах задух в сърцето. По време на загрявката преди старта. Не знаех дали ще направя добро състезание. Като тръгнах, нещата се оправиха. На другата сутрин гърлото беше зачервено. Когато течеше преследването, вече имах болки в цялото тяло. Имах предчувствие, че е коронавирус. Казах на треньорите, че ще излезе положителен тестът.

- Имате ли версия как заразата е стигнала до българския тим?

- Не спираме да си задаваме този въпрос. Дали още в Поклюка не сме се заразили? Бяхме в хотела с чехи и казахстанци. Михал Кръчмар беше позитивен. Може да сме били в инкубационен период. Преди да тръгнем от Поклюка, на 4 януари направихме тестове. Те бяха негативни. В Оберхоф също имахме тестове. И те бяха отрицателни. Другият вариант е да сме хванали вируса в големия хотел. Спазваме всички мерки. Храним се поотделно, но въпреки това има много хора.

- На Световната купа в Оберхоф българският тим даде най-добрите резултати от началото на сезона, преди да дойдат положителните проби. На какво отдавате промяната?

- Поработихме доста добре на лагера в Поклюка. Прибрах се само за 2 дни за рождения ден на дъщеря ми. При спринта лошата стрелба беше причина за лошия завършек на състезанието (67-о място с четири грешки). Дано да отстраним този проблем.

- Колко време ще бъдете в карантина?

- Болният от коронавирус излежава 10-дневна карантина в стаята. След десетия ден се прави нов тест дали е заразен. Контактният състезател стои затворен за 14 дни. Вече преминах през този период. Когато Деси Стоянова даде положителна проба във Финландия, веднага се подложих на тест. Той беше негативен. Под влияние на емоциите подходих по-рязко, защото затвориха здрав човек. Писах писмо до централната на Международния съюз по биатлон (IBU). Обяснихме как Десислава вече е изкарала вируса заедно с дъщеря ни. При тях премина по-леко. Тя имаше антитела. При тяхното наличие PCR-ът показва позитивен. Отделиха ни в две стаи. Сега това ми е втора карантина, която вече е реална. Интересното е, че когато Деси излетя с чартър от Финландия, пак тестът й беше позитивен. Въпреки това я качиха на самолета, което беше парадокс. Аз бях с негативен и ме накараха да се придвижа по сухоземната граница. Има двоен стандарт спрямо правилата. Чехите също са с позитивен тест, но останалите, които са с негативен, се хранят спокойно в ресторанта. Филип Хорн имаше положителен тест за антитела, но имаше разрешение да стартира от финландските власти.

Реклама

- Какво ще се случи с отбора сега? Със сигурност пропускате стартовете през тази седмица в Оберхоф. Ще участвате ли на следващата Световна купа в Италия?

- Контактните хора от отбора са поставени под карантина за 14 дни. Ние на 19-и излизаме. Другите на 23-ти. Това означава, че изпускаме стартовете и в Антхолц. Може би аз ще имам възможност да участвам на дългата дистанция, която е на 22 януари. Постоянно се пишат писма на немските власти и на IBU.

- Как ще се отрази това на битката за олимпийски квоти?

- Срокът за набиране на точки е удължен до януари 2022 г. Ще можем да се борим за тях. Ще има подбор на най-добрите състезания. Надявам се да извоюваме четири квоти при мъжете. Най-лошото е, че с неучастието в световните купи ще излезем от Топ 20 и ще имаме само по двама човека в състезанията. Това е по-големият проблем.

- В публичното пространство излезе информация, че Деси Стоянова няма да участва три месеца след положителния тест. Как е тя?

- Деси няма наказание. Думите на Дафовска не са разбрани правилно или тя не ги е обяснила. Деси беше освободена от PCR тестове за този срок. Тя ще остане с нашето дете. Отдава се на майчинство и приключва спортната кариера.

Реклама
Реклама
Реклама