Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9987226 www.bgdnes.bg

Кануистката Станилия Стаменова: Очаква ни странна олимпиада

С притеснения повече от правилата в Токио, отколкото за гребането си, тръгва кануистката ни Станилия Стаменова за олимпийските игри. Това призна самата тя дни преди да потегли за Япония пред "България Днес".

"Много години чаках момента да се състезавам на олимпиада, беше ми мечта, а сега се оказва, че това изобщо няма да е като нормалните олимпиади - коментира Стаменова. - От една страна, е липсата на публика. За един спортист контактът със зрителите е много важен и зареждащ емоционално. Това е едно от нещата, които кара всеки от нас да отива над предела на възможностите си. При отборните спортове е по-различно, те дори имаха и много състезания, за да свикнат без публика, но в индивидуалните спортове това нямаше как да се случи. Другото са строгите правила в олимпийското село, на съоръженията и изобщо в Токио. Не можем да се събираме, дори в столовата има забрани, тренировките също няма да са както е обикновено. Всичко това е много странно и се опитваме всички да се настроим, но..."

Реклама

Стани тръгва с надежди, но определено без голяма кошница и обещания, най-малкото защото това ще е първата й олимпиада. Бившата лекоатлетка отдаде 15-ина години на кануто, но състезанията за жени на олимпиада ще се проведат за пръв път в Страната на изгряващото слънце. Иначе единствената ни участничка в гребни спортове има в актива си световна титла, три европейски и още медали. В края на миналата и началото на тази година тя имаше проблеми с подготовката и финансирането заради неразбории с федерацията по кану-каяк, но след намесата на тогавашния спортен министър Красен Кралев всичко се разреши по-най-добрия начин и Станилия получи необходимото за предолимпийската си подготовка.

"Доволна съм от подготовката в общи линии. Благодаря на министър Кралев и федерацията, не пропуснах много от тренировките и условията бяха повече от добри. Направих лагер в Турция, после в Русе, завършвам в Пловдив. Мисля, че съм във форма, готова да дам всичко от себе си. Мечтая за медал, но и конкурентките ми също. Да ида там, да видя какви са условията, всичко, има го и фактора късмет", казва не без трепет на надежда в гласа Стаменова.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама