Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/13883750 www.bgdnes.bg

Специалисти на бунт! "Свои хора" строят 250 хиляди жилища в Турция

"Свои хора" грабват поръчките за възстановяване и рехабилитация на разрушената при земетресението Източна Турция.
Съгласно изготвен с мръсна газ план предстои да бъдат изградени около 250 хиляди жилищни кооперации, предимно пететажни. По-рано през февруари президентът Реджеп Тайип Ердоган се похвали, че до една година всички останали без дом ще се сдобият с нови апартаменти. Според статистиката жилищата си са загубили около 5 милиона от общо 12,5 млн. жители на поразения регион. Около 2,3 милиона от тях към момента са го напуснали и живеят в западната част на страната. Опозиционният в. "Сьозджу" алармира, че поставените срокове за изпълнение на толкова грандиозно строителство са нереални. В момента държавата прелива пари на фирми на "наши хора", а те са натоварени от Ердоган да покажат трескава дейност преди изборите, пише още изданието. Вотът е насрочен за 14 май.
"На властта й е важно строителните площадки да залеят пейзажа в Източна Турция преди тази дата" - казва Дениз Зейрек от опозиционната Републиканска народна партия. Според него в съставения за 20 дни план липсва всякаква експертност или гаранция за безопасност на новите сгради. Зейрек посочва, че в повечето от засегнатите области поръчките са раздадени на една или две компании.
"Краткият срок предполага отново да има компромиси с качеството за сметка на темповете" - гласи заключението на Дениз Зейрек.
Друг проблемен въпрос е градската инфраструктура. Предполага се, че новото строителство ще се извършва направо в полето, защото няма да има време за разчистване на основите на разрушените сгради.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама