Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/14748525 www.bgdnes.bg

Спасяването излезе бошлаф, туристите на "Титан" са мъртви. Ето ги най-тежките трагедии с подводници

Печален край споходи петимата туристи, отишли на екскурзия до "Титаник".

Чукането в подводницата, забелязано от канадски самолети в сряда, се оказа бошлаф работа. Претърсването на района със сонари даде "отрицателен резултат" според командващите спасителната операция на капсулата "Титан".

Експерти изразиха мнение, че това не е чукането, очаквано от цял свят - възможно е сонарите да са засекли блъскащи се отломки от "Титаник". Още по-голям бошлаф излезе самата спасителна операция. Френският подводен апарат "Виктор 6000", пристигнал в района на трагедията около 12 часа преди кислородът на "Титан" да свърши, така и не намери нищо. Дори и батискафът да бе идентифициран, план за изваждането му нямаше.

Реклама

Специалисти лансират три сценария за аварията - миниподводницата или е заседнала в останките на "Титаник", или е аварирала и е експлодирала от налягането, или е изплувала на повърхността и чака да бъде идентифицирана. Само в последния вариант имаше възможност пътниците да бъдат спасени.

Британският милиардер Хамиш Хардинг, пакистанският свръхбогаташ Шехзаде Давут, синът му Сюлейман Давут, френският учен пенсионер Пол Анри Наржоле и Стоктън Ръш (висш шеф в оператора "Оушън Гейтс") са загинали в ужасна агония. Липсата на кислород предизвиква паникатаки, повръщане и световъртеж. Петимата са били приковани към креслата си заради тясното пространство. Отоплителната система и осветлението вероятно са се повредили, а туристите са прекарали дни наред в пълна тъмнина и температура около 0 градуса. Царство им небесно!

Смразяващото потъване на "Курск"

Не само туристическите подводни батискафи аварират. Далеч по-тежки са катастрофите с истински подводници, използвани от военните. Най-страховитият такъв инцидент в историята е потъването на атомната подводница "Курск" в Баренцово море през лятото на 2000 год. На 12 август два последователни взрива разкъсват корпусите й. Нието един от 118-те матроси не оцелява. По-късно телата на някои от тях са извадени и погребани.

Десетилетие  преди това: Трагедия в Съветския флот

Малко повече от десетилетие преди инцидента с "Курск", друг руски (тогава съветски) подводен съд аварира. На 7 април 1989 г. взрив разтърсва седми корпус на атомната подводницата "Комсомолец". Тя е по-малка от "Курск", а реакцията на спасителите е по-ефективна. От 69 души екипаж 27 остават живи.

Пожар в Индия

На 14 август в индийското пристанище Мумбай пламва дизеловата подводница "Сундурак-шах". Тя потъпа за минути, като целият 18-членен екипаж загива. Проведената спасителна акция само констатира смъртта им.

Четете още

Ето това чукане чакахме! Плахи надежди, че туристите на "Титаник" са живи

Ето това чукане чакахме! Плахи надежди, че туристите на "Титаник" са живи

Не ходете на такива екскурзии! Туристи в "Титаник" на косъм от смъртта

Не ходете на такива екскурзии! Туристи в "Титаник" на косъм от смъртта

(ВИДЕО) Вижте за първи път кадри от откриването на "Титаник"

(ВИДЕО) Вижте за първи път кадри от откриването на "Титаник"

Черно море поглъща кораби
Черно море поглъща кораби

Черно море поглъща кораби

Реклама
Реклама
Реклама