Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/17038154 www.bgdnes.bg

Бейби бум на пингвини в Музея на науката в Сан Франциско

Бейби бум на африкански пингвини радва една малко неочаквана институция - Музея на науката в Сан Франциско. За малко повече от година усилията на служителите на институцията успяват да постигнат бебешки рекорд благодарение на усилията за опазване на застрашения вид, съобщава "24 часа".

Птиците започват да се излюпват от ноември 2022 г., с което се слага край на четиригодишен период без новоизлюпени пингвини, а през януари тази година на бял свят се появяват най-новите попълнения, съобщиха от музея в изявление. В него се посочва, че популацията на африканските пингвини в природата се е стопила до 9000 размножаващи се двойки. Прекомерният риболов, деградацията на хабитата на пингвините и петролните разливи намаляват колониите на тези харизматични черно-бели птици, каза Бренда Мелтън, директор за грижа и благосъстояние на животните в Аквариум Стайнхарт към музея.

Реклама

"Всяка птица, която посрещаме, укрепва генетиката и популацията на вида, който е под човешки грижи", добави тя. Новоизлюпените пингвини прекарват първите три седмици от живота си в гнездо с родителите си. Посещават "рибно училище", където се учат да плуват сами и да се хранят с риби, осигурени им от биолози. Когато са готови, се въвеждат в колонията. Всеки от общо 21 пингвина в Голдън гейт парк се отличава с индивидуални характеристики. Птиците са маркирани и се различават по ленти на крилата, пише на сайта на институцията.

Най-възрастният пингвин в колонията в музея е 35-годишната Опал, която е усъвършенствала умението си да лови риба във въздуха. Партньорът й Пийт е чревоугодник, който обича да флиртува, пише БТА.

Партньорите Станли и Бърни са родители на четири от десетте новоизлюпени пингвинчета. Сред тях е Фин, кръстена на растение от южните райони на Африка. Тя често тича към биолозите, когато са в хабитата, и клати главата си, което е характерен приятелски жест на младите пингвини към хората, които се грижат за тях от самото начало. Най-новото попълнение в колонията е излюпено на 12 януари и полът му още не е установен. Африканските пингвини могат да живеят до 27 години в природата и по-дълго в плен.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама