Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/17455263 www.bgdnes.bg

Чипираният от Мъск играе шах по телепатия

Компанията за мозъчни чипове Neuralink на Илон Мъск показа първия си пациент - парализиран 29-годишен мъж, който, освен че движи курсора на компютъра със силата на мисълта си, но играе и шах онлайн. На живо в социалната мрежа Х (бившата Туитър) мъжът и инженерът на компанията обясниха, че това е възможно благодарение на имплантирано устройство в главата му. Видеото продължава 9 минути и на него ясно се вижда как първият пациент на компанията Ноланд Арбау играе шах онлайн. Мъжът е парализиран под раменете след инцидент с гмуркане, а през януари получи имплант с чип. Целта на Neuralink е да свърже човешкия мозък с компютър,за да помогне за справяне със сложни неврологични състояния.

Самият Арбау коментира в Х, че операцията е била изключително лесна.

"Буквално ден по-късно ме изписаха от болницата. Нямам когнитивни увреждания", разкри младият мъж. Арбау каза още, че мозъчният имплант му е дал възможност отново да играе любима видеоигра и сега може да го прави с часове.

Реклама

"Дори не мога да опиша колко готино е да можеш да правиш това", признава пациентът във видеото.Той добавя, че технологията не е перфектна и че са срещнали някои проблеми. "Не искам хората да мислят, че това е краят на пътуването. Има още много работа за вършене, но тя вече промени живота ми", категоричен е Арбау.

Илон Мъск, който е съосновател на Neuralink през 2016 г., каза в X, че неговата компания е демонстрирала "телепатия", като е позволила на човек да контролира компютър "само докато си мисли.

Видеото на Арбау идва почти 3 г. след като Neuralink публикува как маймуна играе компютърна игра с ума си. Миналия месец Ройтерс съобщи, че инспекторите на Администрацията по храните и лекарствата на САЩ са открили проблеми с воденето на записи и контрола на качеството за експерименти с животни в Neuralink на Илон Мъск по-малко от месец след като стартъпът заяви, че е получил разрешение да тества своите мозъчни импланти при хора.

Четете още

Илон Мъск чипира човек

Илон Мъск чипира човек

Мъск назначи кучето си за шеф на Туитър

Мъск назначи кучето си за шеф на Туитър

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама