Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/17464104 www.bgdnes.bg

Всичко известно за АТЕНТАТА в Русия. КГБ отвръща на ИДИЛ с РЯЗАНЕ НА УШИ

Минимум 152 са загинали в най-кървавия терористичен акт в Русия от 20 години насам

Трагедията, разиграла се в петък вечерта, все още дава "плодове" - бройката на жертвите и ранените постоянно расте. Последните данни са за над 152, като поне още 60 човека са в тежко състояние.

Реклама

Както вече е известно, терористи, предполагаемо свързани с "Ислямска държава", са се промъкнали на концерт и са открили безразборна стрелба. След това са взривили една или няколко бомби. "Звезда" на събитието е групата "Пикник", пребиваваща в периферията на руското културно пространство.

Взривената зала "Крокус Сити Хол" се намира в град Красногорск в околностите на Москва, т.е. - концертът не е от "достоен" мащаб, за да се проведе в центъра. Изданието "Медуза" предлага кратка възстановка на случилото се - минути преди началото на концерта автомобил с 4-ма терористи спира на 200 метра от един от входовете на "Крокус". Въоръжените лица "загряват" със стрелба още от момента, в който слизат от колата. Дори и пред входа на залата да е имало охрана (това не е уточнено), тя е била неутрализирана още в самото начало.

Бандата прониква безпрепятствено във фоайето. Въпросният вход (номер 14) не е работел, но на съседния (номер 13) е имало струпване на хора. Терористите вземат на мушка тълпата, някои хора започват да снимат ставащото. В самата зала вече също има множество зрители. Куршумите от стрелбата се чуват "добре", някои стават от креслата си и се опитват да напуснат сградата, повечето изходи обаче са заключени, включително и аварийните. Атентаторите осуетяват евакуацията - нахлуват в залата, гърмят наред и предполагаемо взривяват запалителна бомба. За да избягат от пламъците, те чупят френските прозорци и излизат през тях. Задържани са на стотици километри в Западна Русия.

Освен четиримата непосредствени извършители са задържани още най-малко седем души. Тази бройка е докладвана на Путин от ФСБ - Федералната служба за безопасност, наследница на КГБ. Именно тук се появява съобщение за нечувана жестокост, присъща на чекизма-путизма. Тя може да се конкурира единствено със самата "Ислямска държава". Видеоклип, разпространен в "Телеграм" от разкулачената частна армия "Вагнер", показва кървящ човек, притиснат по лице към пода. Униформени натикват в устата му ухо. Вагнеровците твърдят, че това е един от терористите, когото униформените са осакатили при първоначалния разпит.

След двудневно мълчание или изразяване на стандартните съболезнования Путин най-сетне "намира" търсената украинска връзка. Причината - терористите са заловени в Брянска област, недалеч от границата с Украйна. Според Путин атентаторите имали "договорка" с украинските сили да ги пуснат да минат през границата. Хипотезата звучи абсурдно - границата е фронтова линия. Тоталитарният лидер не подкрепя думите си с доказателства, но това отдавна е типично за режима в Кремъл. Властите действат по максимата "Щом ние го казваме, значи е така". "Ислямска държава", популярна като ИДИЛ, пое отговорност за клането. Руският режим не обяснява, а и не счита за нужно да обясни каква би могла да е връзката между Киев и ИДИЛ - групировка със съвсем различни цели.

Що е то "Ислямска държава в Хорасан"? 

Реклама

Отговорността за атентата се поема от конкретен клон на ИДИЛ - този в Хорасан (Афганистан и Централна Азия). Групата възниква като крило на екстремистката групировка от Сирия и Ирак и води борба едновременно с американците и талибаните. "Борбата" няма успех нито с единия, нито с другия враг. Преди изтеглянето си от Афганистан САЩ нанасят унищожителни въздушни удари на ИДИЛ-Хорасан. Талибаните в крайна сметка превзеха цял Афганистан и редуцираха ИДИЛ до маргинална група. Силата й стига дотам да атакува цивилни цели в страната. Почти 100% от тях са религиозни мюсюлмани, които идиловците не смятат за мюсюлмани. Остава загадка каква е мотивацията на афганските ислямисти да атакуват второстепенен концерт в Русия. Руските войски не присъстват в Афганистан от 1989.

Самата ИДИЛ съобщава чрез своята пропагандна медия "Амак", че атаката е отговор на руската намеса в Сирия, както и на "традиционното противопоставяне на Русия (неислямски имперски хегемон) срещу мюсюлманите". Атентаторите са от бившата съветска република Таджикистан, съседна на Афганистан. Хорасанските идиловци имат претенции и към нея - мечтаят да съборят проруското според тях правителство и да присъединят страната към някакъв ислямски халифат. Нелогичното в този наратив, както и във въображаемата украинска връзка, е, че борбата на ИДИЛ в Сирия също не върви добре. Някога мощната организация е сведена до терористични банди, които не са конкуренция на проруския режим на Башар Асад. Апогеят на руската намеса в Сирия пък бе през 2015-2016 г. Атентат в Подмосковието с десетина години закъснение трудно ще промени разположението на силите или ще накара руския контингент да напусне Сирия.

Насилие срещу насилието

Експертът по Русия и евразийското пространство Матю Съсекс, анализатор в редица международни аналитични центрове, предрича, че руската държава ще реагира с брутално насилие. Той прави препратка към предишни кланета, които са последвани от репресии - атентатите срещу жилищни сгради в Москва и атентата на мюзикъла "Норд Ост". И в двата случая има сериозни съмнения за причастност на КГБ-ФСБ и лично на Путин към трагедиите. След взривяването на панелки в Москва през 1999 Русия нахлу в Чечения и де факто я подчини. 118-те невинни жертви бяха използвани като повод за нашествието.

През есента на 2002 г. чеченски бойци нахлуха в театър по време на представление на мюзикъл и взеха за заложници 800 души. Загинаха най-малко 130, но не е известно колко са убити от терористите и колко са умрели от невропаралитичния газ, използван от антитерористите. Чекизмът-путинизмът се развихря и след този атентат. Журналистката Анна Политковска, застреляна на 7 октомври 2006 г. по случай рождения ден на Путин, описва масовите арести на чеченци и други новодошли от Северен Кавказ в Москва. В настоящия случай отмъщението, изглежда, ще се стовари върху гастарбайтерите от Централна Азия.

Четете още

Жертвите на терористичния атентат в Москва вече са над 150 души

Жертвите на терористичния атентат в Москва вече са над 150 души

Кремъл: Ние сме в състояние на война

Кремъл: Ние сме в състояние на война

Реклама
Реклама
Реклама