Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/17544407 www.bgdnes.bg

Донор на 83 г. дарява кръв за 175-и път

Кръвта си на непознати раздава един от най-закоравелите донори във Великобритания, който на 83 г. дарява за 175-и път. Добросърдечният Лесли Роули е редовен кръводарител в последните 60 г., като и сега продължава да дава по 4 пъти годишно, разказва "Мирър". Целта му е да счупи два рекорда - за най-много кръводарявания и за най-възрастен кръводарител, като планира да чукне 200 дарявания до 90-ия си рожден ден.

Лесли има рядката група 0 отрицателна, която се използва основно за бебета, както и за хора със сърдечни операции и лекуващи се от рак. Мъжът със задоволство посочва, че кръвта му помогнала на стотици бебета да се преборят за живота си. Самият той оцелява като бебе именно защото му преливат кръв.

Британецът започва да дарява на младини, когато става свидетел на ужасяващ инцидент на работа. Пред очите му метална кофа буквално отрязва крака на негов колега. Тогава решава да дари за първи път. "Никога не съм се притеснявал да давам кръв и всичко свършва за минути. Отнема около шест минути. Ако погледнете ръката ми, бихте си помислили, че съм наркоман, но нямам нищо против. Казаха ми, че кръвта ми е помогнала на много пациенти, което е и целта ми", обяснява Лесли и призовава хората да даряват скъпоценната и животоспасяваща течност.

Четете още

Наркотици и алкохол провалят ВИП дамите

Наркотици и алкохол провалят ВИП дамите

Събрани са 1,2 млн. лева за операция на Амая

Събрани са 1,2 млн. лева за операция на Амая

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама