Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/17713220 www.bgdnes.bg

Ето го най-издръжливия ескимоски костюм! Не, това не са найлонови торбички...

Историческите снимки имат своето завладяващо очарование. Като малки капсули на времето, те ни разкриват образи от миналото и не само ни разказват, но ни показват. Информацията, която получаваме, разглеждайки исторически снимки, е по-пълна, по-видима и със сигурност по-интересна, отколкото в учебниците, справочниците и историческите книги.

Различни епохи, различни хора, различни ситуации. Тези снимки имат едно общо нещо - те вече са част от историята, пише изданието "Дзен".

Реклама

Този поразителен кадър е заснет през 1900 г. в Ноум, Аляска. На снимката изглежда така, сякаш ескимосът е облечен с яке от найлонови торбички, но това не е така. В онези години не е имало полиетилен, той започва да се използва като опаковъчен материал в хранително-вкусовата промишленост едва през 50-те години. В наши дни над 100 милиона тона полиетилен се произвежда годишно, което представлява 34% от световния пазар на пластмаса. Щетите върху природата са ужасяващи!

Якето на ескимоса е направено от ... тюленови черва. Ескимосите внимателно са разтягали червата, накисвали са ги в китова мас и са ги изсушавали. В резултат на техниката са получавали водоустойчив и почти прозрачен материал, визуално наподабяващ на съвременните найлонови торбички. Частите от червата са закрепвани едно за друго с помощта на лепило, сварено от кости на тюлени.

От червата ескимосите са изработват издръжливи, водоустойчиви якета, които спасяват рибарите, докато са с каяци в океана и то в най-сурови условия.

Четете още

Порнофурия мръзне на спукано парно

Порнофурия мръзне на спукано парно

Виолета Марковска стана ескимос
Виолета Марковска стана ескимос

Виолета Марковска стана ескимос

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама