Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/17792987 www.bgdnes.bg

Учени твърдят, че див орангутан е използвал растение, за да лекува рана

Орангутан е лекувал рана с тропическо растение - последният пример за това как някои животни се опитват да облекчат собствените си болести с лекарства, намерени в дивата природа, съобщават учени, цитирани от БТА.

Изследователи наблюдават как животното откъсва и дъвче листа от лечебно растение, използвано от хората в Югоизточна Азия при болка и възпаление.

Реклама

След това възрастният мъжки орангутан с пръсти нанася соковете от растението върху нараняване на дясната буза. После притиска сдъвканото растение, за да покрие отворената рана като импровизирана превръзка. Това е описано в статия в изданието "Сайънтифик рипортс".

При други изследвания са регистрирани няколко вида човекоподобни маймуни, които търсят лекарства в горите, за да се лекуват, но учените все още не са виждали животно, което да се лекува по този начин, отбелязва Асошиейтед прес.

"За първи път наблюдаваме диво животно, което прилага доста силно лечебно растение директно върху рана", казва съавторът на проучването Изабел Лаумер, биолог в Института "Макс Планк" за поведение на животните в Констанц, Германия.

Поведението на орангутана е записано през 2022 г. от Улил Азари, съавтор и полеви изследовател в Медан, Индонезия. Снимките показват, че раната на животното се затваря в рамките на един месец безпроблемно.

Учените наблюдават орангутани в Индонезия от 1994 г. насам, но досега не са виждали подобно поведение, отбелязва Асошиейтед прес.

"Това е единично наблюдение", казва биологът Якобус де Руде от университета "Емъри", който не е участвал в изследването. "Често научаваме за ново поведение, като започваме с едно-единствено наблюдение".

Реклама

"Много е вероятно това да е самолечение", отбелязва той, като добавя, че орангутанът е приложил растението само върху раната, но не и върху друга част от тялото.

Възможно е да е усвоил техниката от други орангутани, живеещи извън парка и далеч от ежедневния контрол на учените, казва съавторът Каролин Шупли от Института "Макс Планк" за поведение на животните.

Орангутанът е роден и е живял в млада възраст извън зоната на изследване, отбелязва Асошиейтед прес.

Изследователите смятат, че е пострадал при битка с друго животно. Не е известно по-рано да е лекувал наранявания.

Учените и преди са забелязвали други примати, които използват растения, за да се лекуват.

Орангутани от остров Борнео се мажат със сокове от лечебно растение, за да намалят вероятно болките в тялото или да прогонят паразити.

Шимпанзета от различни места са наблюдавани да дъвчат стръкове от растения с горчив вкус, за да успокоят стомаха си. Горилите, шимпанзетата и бонобо поглъщат определени листа на растения, за да се спасят от стомашни паразити.

"Ако това поведение съществува при някои от най-близките ни живи роднини, какво би могло да ни каже за еволюцията на медицината?", отбелязва Тара Стоински, президент и главен научен ръководител на Фонда за горили "Даян Фоси", която не е участвала в изследването.

Реклама
Реклама
Реклама