Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/17904545 www.bgdnes.bg

Студена лава заля село, погуби десетки (ВИДЕО)

Студена лава заля село в Индонезия и погуби най-малко 41 души. Часове наред проливни дъждове свалиха потоци от пепел и камъни от планината Марапи - един от активните вулкани на западния индонезийски остров Суматра.

Свлачищата от студена лава заляха два района, отнеха живота на десетки хора и повредиха повече от 100 къщи, джамии и обществени сгради.

Реклама

Властите твърдят, че броят на жертвите може да се увеличи, тъй като десетки са в неизвестност.

Оцелелите разказват как са избягали, когато студената лава - смес от вулканичен материал и камъни, която се стича по склоновете на вулкана при дъжд - се е насочила към домовете им.

"Чух гръмотевици и звук, подобен на вряща вода. Това беше звукът на големи камъни, които падаха от планината Марапи. Беше тъмно, затова използвах мобилния си телефон като фенерче. Пътят беше кален, не спирах да се моля на Бог", разказва Рина Девина, 43-годишна домакиня от област Агам.

Тя добави, че къщата на съседа е била "унищожена от големи камъни", а четирима от съседите й са загинали. Наводнението е последното от поредица природни бедствия, които поне отчасти са резултат от човешката дейност, заявиха експерти, цитира местните агенции Нова ТВ.

"Внезапните наводнения и калните свлачища от студена лава продължават да се повтарят и да увеличават интензивността си поради прекомерната експлоатация на природните ресурси и безразборното строителство", казва Венгки Пурванто, директор на клона за Западна Суматра на Индонезийския форум за околната среда.

"В резултат на това бедствията се повтарят всяка година. Всъщност те зачестяват с всяка изминала година. Разстоянието между едно бедствие и следващото става все по-малко", допълни той.

Четете още

Вулканът Стромболи изригна (Видео)

Вулканът Стромболи изригна (Видео)

Зрелищно изригване на вулкана Етна (Видео, снимки)

Зрелищно изригване на вулкана Етна (Видео, снимки)

Реклама
Реклама
Реклама