Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/18021997 www.bgdnes.bg

Проучване: Враните могат да броят на глас

Враните са известни като едни от най-интелигентните животни в света. Експерти откриха, че този вид пернати могат да броят на глас – също като децата, съобщава "Мейл онлайн".

При експерименти изследователите са установили, че птиците могат да отчитат броя на вокализациите си, като "броят" до четири в отговор на сигнали. Преди да усвоят символичното броене, при което определени думи се отнасят към определени количества, малките деца често издават определен брой звуци, които съответстват на количеството на обектите, които виждат.

Реклама

Изследователи от Университета в Тюбинген, Германия, обучиха три врани да издават между един и четири конкретни звука в отговор на визуални и слухови сигнали, цитира Нова ТВ. При всеки опит враните трябвало да произведат определен брой вокализации и да посочат края на вокалната последователност, като кълват поставена пред тях цел.

Според резултатите, публикувани в списание "Science", птиците изглежда са планирали броя на вокализациите, преди да ги започнат. Анализът също така показа, че времето и характеристиките на първата вокализация предсказват общия "брой", до който те ще броят, като всеки "брой" има различни акустични характеристики в сравнение с другите. Това е подобно на начина, по който "едно", "две", "три" и "четири" звучат различно в човешката реч.

Според изследователите тази способност на враните вероятно представлява еволюционен предшественик на истинското броене, при което числата са част от комбинаторна система от символи.

Четете още

Култовата врана Пейо отлетя, стопанинът й почина (ВИДЕО)

Култовата врана Пейо отлетя, стопанинът й почина (ВИДЕО)

Внимание! Врани нападат хора

Внимание! Врани нападат хора

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама