Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/13239755 www.bgdnes.bg

Гама нож при мозъчен тумор: История от реалния живот advertorial icon

Радиохирургията с Гама нож (Gamma Knife) е съвременна здравна технология за лечение на мозъчни заболявания. Апаратът използва високоенергийни лъчи за лечение на тумори в мозъка и други състояния. Той промени протоколите за лечение на много видове мозъчни тумори. Менингиомът, който е доброкачествен мозъчен тумор, е един от тях. Ахмад е пациент от Ирак, учител по английски език на 36 години, диагностициран с тумор в мозък. Ахмад описва пътуването си до Турция и болница Acibadem така:

„Миналото лято страдах от хронично ежедневно главоболие. Бащата на един от моите ученици е неврохирург. Посетих го. Той назначи ЯМР скенер, за да диагностицира проблема. В следващия момент ми съобщиха, че имам менингиом, доброкачествен мозъчен тумор. Лекарят ми каза, че може да премахне тумора с операция. Но той беше на рисково място. Докторът спомена, че наскоро е присъствал на медицински конгрес и се е срещнал с проф. Корай Йоздуман, неврохирург в Истанбул, специалист по радиохирургично лечение на мозъчни тумори. Моят хирург в Ирак ми препоръча да отида в Истанбул за лечение с Гама нож. Обясни, че това е по-безопасният вариант в моя случай. Отидох в Истанбул и се срещнах с д-р Йоздуман. Той обясни, че радиохирургията с Гама нож е иновативно лечение, което може да унищожи моя тумор. Въпреки името, това не е нож и не включва разрези или шевове. По-скоро това е форма на прицелно, минимално инвазивно лъчелечение“.

Ахмад се обръща към болница Acibadem с оплаквания от хронично главоболие, болка и изтръпване в едната половина на лицето. В лечебното заведение разглеждат анамнезата и ядрено-магнитния резонанс, направени в родния му град. След това отново правят образно изследване на мозъка с 3 Tesla ЯМР в болница Acibadem. Откриват менингиом, разположен в близост до зрителните нерви, произлизащ от стената на левия кавернозен синус. Професор Корай Йоздуман решава да приложи лечение с Гама нож и дава необходимата информация на пациента. Процедурата е внимателно планирана. Извършена е радиохирургия с Гама нож в еднократна сесия.

Радиохирургията с гама нож е амбулаторна процедура без болничен престой, която отнема не повече от един ден. Пациентите могат да се приберат вкъщи веднага след лечението.

Повече от година е изминала след провеждане на лечението. През това време от болница Acibadem поддържат връзка с лекаря, който първи диагностицира пациента в Ирак. Година след процедурата Ахмад отново посещава Истанбул и проф. Йоздуман както за почивка, така и за контролен преглед. Преминава подробни изследвания. Установява се, че менингиомът е намалил размера си до минимум. В момента Ахмад няма оплаквания.

Проф. Корай Йоздуман, неврохирург и директор на сектора за лечение с Гама нож в Acibadem обяснява, че Гама ножът може успешно да лекува менингиоми. Той е особено полезен в случаи, когато туморът засяга жизненоважни структури в мозъка. По-голямата част от менингиомите са 3 до 4 см или по-малки и могат да бъдат лекувани с Гама нож. „Мозъчният тумор на Ахмад несъмнено беше подходящ за радиохирургия с Гама нож“, коментира експертът.

Кой е подходящ кандидат за лечение с Гама нож?

Подходящи за радиохирургия са пациенти, които имат:

  • Метастатични тумори, които са се разпространили в мозъка от белия дроб, гърдата или бъбрек
  • Доброкачествен мозъчен тумор (акустични невроми, менингиоми, краниофарингиоми, аденоми на хипофизата, хемангиобластоми, гломус югуларни тумори)
  • Тригеминална невралгия
  • Глиобластом, вид агресивен рак на мозъка
  • Артериовенозни малформации (АВМ) и каверноми

След контролния си преглед на първата година от процедурата, Ахмад каза: „Радвам се, че имах късмета да намеря тази болница, защото успяха да ме излекуват от тумора. Късметлия съм и защото намерих правилния лекар. Възхищавам се на проф. Йоздуман и целия персонал на Acibadem, защото наистина ги е грижа за това, което правят. Благодарен съм на всички тях. Днес вече не се притеснявам за тумора. С мен всичко изглежда наред“.

Проф. д-р Корай Йоздуман

Професор по неврохирургия

Проф. д-р Корай Йоздуман е водещ специалист по неврохирургия в Турция, с фокус върху невроонкологията и лечението на мозъчни тумори. През 2000 г. е клиничен стипендиант към Катедрата по неврохирургия на Matsumoto University в Япония. Спечелил е клинична стипендия (2002-2003) и изследователска стипендия (2005-2007) в Yale University, САЩ. В момента е професор по неврохирургия в университета Acibadem, Факултет по медицина, Катедра по неврохирургия, както и съдиректор на сектора за лечение с Гама нож в Acibadem Healthcare Group в Истанбул, Турция. Проф. Йоздуман е член-основател на Групата за изследване на мозъчни тумори в университета Acibadem, със специален фокус върху глиомите. Международен член на Американската асоциация на неврологичните хирурзи.

Болница Ac?badem Altunizade

Създадена през 2017 г., Ac?badem Altunizade е най-новата болница на водещия частен доставчик на здравни услуги в Турция и региона Acibadem Healthcare Group. Със своята оригинална архитектура, авангардни технологии и медицински постижения, лечебното заведение осигурява на пациентите висококачествени услуги, с които марката Acibadem е известна. Ac?badem Altunizade предлага най-съвременни диагностични и лечебни услуги в редица медицински специалности, включително онкология, неврохирургия, сърдечни грижи, роботизирана хирургия, клетъчни терапии за деца и възрастни. Всички детайли в болницата, от тройно хибридната операционна зала до самодезинфекциращите се дръжки на вратите, са проектирани така, че да повишат ефикасността и безопасността на пациентите. Със своите 98 000 m2 закрита площ, капацитет от 350 легла, 18 операционни зали, 75 легла за интензивно лечение и паркинг за 550 превозни средства, Ac?badem Altunizade е напълно оборудвана да посрещне всички нужди на пациентите.

За допълнителна информация и консултация:

Тел. 02 851 1228

https://acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria

Реклама
Реклама
Реклама