Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/14088397 www.bgdnes.bg

5 вредни съставки в козметиката, които да избягваме advertorial icon

Козметиката винаги е била неизменна част от ежедневието на всеки. За съжаление, много козметични стоки съдържат вредни елементи, които биха причинили различни проблеми на здравето ви. Затова е важно да знаете кои са те, как да ги разпознавате и да избягвате артикулите, които ги съдържат. Благодарение на това, че вече се предлага натурална козметика онлайн, вие може да отделите колкото време пожелаете, за да прочетете описанието на всеки артикул и да изберете най-подходящия за вас. 

Каква козметика да изберем?

Повечето хора купуват козметика, без дори да погледнат съдържанието на избрания от тях крем, шампоан, серум и т.н. Това е много грешно, защото не всички продукти на пазара са безопасни. Много от тях предизвикват раздразнения и алергични реакции, защото някои от съставките предизвикват странични ефекти. Хубаво е при избора ви на козметика за тялото, лицето или кожата да преглеждате химичния състав и да избирате артикули само с натурални и естествени вещества или дори и да не са натурални, поне да бъдат с безвредни вещества. 

Кои са най-опасните съставки в козметиката?

За да изберете правилната козметика, трябва най-напред да избягвате тези 5 вредни типа елементи, от които трябва със сигурност да се пазите.

1. Синтетични вещества

В много от продуктите, които можете да откриете в магазините за козметика, се използват тези вещества. Пример за такива са така наречените “синтетичните оцветители”. В козметиката, те се срещат по името “FD&C Red No. 6” или “D&C Green No. 6.” Още един пример е “натриевия лаурил сулфат (SLS)”, който е “пенещо вещество”. Често се открива в душ-геловете и шампоаните например. Както и в някои пасти за зъби и дори в повечето перилни препарати.

Производителите на козметика често използват тези вещества, за да може артикулите им да изглеждат по-привлекателно. Те обаче трябва да не се използват, тъй като могат да бъдат канцерогенни и да предизвикат алергии, както и да да доведат до смущения в ендокринната система. Например, при употреба на кремове и шампоани, съдържащи SLS, може да се появят проблеми с кожата и очите. Също така тази съставка може да предизвика пърхот и косопад. 

2. Петролни вещества

Използването на петролни продукти като минералното масло и парафинът в козметиката е често срещана практика поради ниските им цени. Те са използвани по-често за направата на парфюми и хранителни добавки. От петролните производни, “петролен етер”, “бензен”, “толуен” и др. могат да бъдат токсични и да предизвикат сериозни здравословни проблеми, които включват – алергии, дразнене на кожата и нервната система, затруднения при дишане и дерматит.

Пример за нефтен продукт е “Petrolatum”. Той може да предизвика напукване и сухота на кожата, защото пречи на натуралните процеси за хидратацията й. Също така предизвиква акне и засилва появата на черни точки, защото запушва порите. Той по-често може да се срещне в различни козметични артикули като кремове за лице, тяло и продукти за коса. 

3. Парабени

Парабените се използват като консерванти от производителите в козметичната индустрия, за да се удължи срокът на издръжливост на самите артикули. Те обаче могат да бъдат токсични за кожата, защото наподобяват човешките хормони и са склонни да причиняват сериозни ендокринни проблеми. Един пример е “butylparaben”, който е открит в ракови клетки. В козметиката, парабените могат да се намерят в кремовете, шампоаните, балсамите, душ-геловете и др. 

4. Аромати

В козметиката се използват и много аромати, които са изкуствено създадени и които вредят много на кожата ви, но и не само. Синтетичните аромати представляват смес от над двеста химически съставки. Те за жалост не присъстват в етикета. Вредите, които имат са: болки в главата, световъртеж и повръщане и др. Най-често се изписват като “fragrance” и “perfume”. Те са считани за един от най-големите алергени в света. Известни са с това, че са силни “невротоксини”, което означава, че са токсични и за мозъка. Те се срещат във всички парфюми и голяма част от козметиката, която съществува на пазара.

5. Токсични химически съставки

Такъв тип вещества най-често се използват в козметичните продукти. Някои от тях включват “DEA”, “TEA”, “Diazolidinyl Urea” и “Imidazolidinyl Urea”, които могат да доведат до различни проблеми като алергии, дразнения на очите и постоянна суха кожа или коса. Освен това, при по-дългия им прием, те могат да станат токсични за тялото ви. Също така, “Diazolidinyl Urea” и “Imidazolidinyl Urea” могат да освобождават формалдехид, който е известен като канцерогенно вещество.

Как да избегнем вредните съставки в козметиката?

За да избегнете съставките, които ви вредят в козметиката, без значение дали си купувате декоративна (сенки, пудра, очна линия и др.), бяла (кремове, ампули, серуми, хидратант и слънцезащита и др.), или козметика за специална грижа, трябва да помислите за някои неща преди покупката си.

Винаги четете етикета, преди да направите покупка. Заради наличието на онлайн сайтове за козметика, вие лесно може да отделите часове в избора си, за да прочетете описанията и да направите проучване. Друго нещо, което може да направите, е да потърсите билкови и натурални алтернативи на любимите си продукти. Хубаво е да избягвате такива, които съдържат изкуствени аромати или парфюми, както и такива с токсични химически съставки като формалдехид, триклозан, пфталати и други. 

Помислете, преди да направите избора си, и не съдете по това дали продуктът е скъп, или е евтин, а по това какви са съставките, които съдържа. Запомнете, че когато избирате козметични артикули, е важно да изберете безвредни и безопасни съставки. Те не биха могли да причинят никакви проблеми на кожата ви, нито на здравето ви. След като вече знаете кои са най-вредните съставки в козметиката, спокойно може да ги избягвате. С помощта на съветите в статията, процесът ще стане по-лесен и естествен. 

Реклама
Реклама
Реклама