Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/14221267 www.bgdnes.bg

Изпитани методи за справяне с болките в кръста advertorial icon

Почти всеки човек е имал проблеми с кръста по едно или друго време.  Може да спите неудобно или да извиете гърба си, докато вдигате нещо тежко. Или може да се нараните  при инцидент. Но често, според физиотерапевтите, виновникът за болката е твърде дългото седене и недостатъчното движение.

Затова заседналият начин на живот е основното нещо, върху което трябва да се работи. Всякакъв вид  движение  - ходене, гимнастика, физиотерапевтични процедури по индивидуална персонализирана програма могат да Ви повлияят благотворно за преодоляване на болките в кръста.

Ето някои ефективни стъпки:

Избягвайте почивката на легло. Проучванията показват, че твърде дългото лежане може да забави възстановяването и да увеличи болката.

Движение

Може да Ви е трудно  да се движите, когато изпитвате болка, но е важно да го правите толкова, колкото можете да понесете. Да продължите да се движите въпреки болката е нещо наистина важно, казват специалистите.

Можете да укрепите  гръбнака и мускулите на бедрата си, като се запишете на йога или  пилатес. Едно упражнение, което е насочено към цялата Ви горна и долна част на гърба, е да легнете по корем и да повдигнете краката и ръцете си в позиция за летене.

Въпреки че упражненията са едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да облекчите болките в гърба, те не бива да влошават болката Ви. Ако е така, консултирайте се с Вашия лекар или физиотерапевт, за да сте сигурни, че правите правилното упражнение за Вас.

Поддържайте добра стойка

Добрата стойка е, когато всички кости в гръбнака Ви са правилно подредени. Лошата стойка може да доведе до схващане   болки в  гърба и кръста.

Полезни съвети относно позата  и за поддържане на добра стойка: 

  • Не сядайте в леглото, прегърбен над лаптопа си. Така постепенно неминуемо ще се сдобиете с болки в гърба и кръста
  • Ако трябва да седите дълго време, използвайте мек стол. Твърдите седалки няма да поддържат гърба ви и могат да Ви попречат да седите изправени.
  • Използвайте удобно бюро и стол, докато работите.
  • Когато стоите, дръжте краката си на ширината на раменете .
  • Приберете стомаха си, когато стоите.
  • Ако Ви се налага да стоите прави твърде дълго, редовно премествайте тежестта си от единия крак на другия и от пръстите на краката към петите.
  • Издърпайте раменете си назад.
  • Отпуснете ръцете  естествено да висят до тялото. 

Спете удобно

Най-добрата поза за сън е тази, която на Вас е удобна. Все пак, по-добре заспивайте по гръб или настрани, отколкото по корем. Позата „ по очи“ Ви принуждава да лежите с извита на една страна глава, което ще доведе до болки в шията.

Поставянето на възглавница между краката, намалява болката в гърба. Вече се продават и специални възглавнички с ортопедична форма за целта.

Отпуснете се. Психическото напрежение и стресът също могат да предизвикат болки с кръста. Масажите и акупунктурата могат да помогнат за отпускане на мускулите. Йога , медитация и други практики ще  помогнат да повишите настроението си, да разтегнете мускулите си и да  се отпуснете, за да можете по-добре да управлявате болките  в кръста.

Използвайте инверсна лежанка

Този уред за разтягане под въздействието на собственото тегло на човек става все по-необходим в нашето ежедневие. Много семейства си го купуват за вкъщи и с негова помощ извършват рутинната си гимнастика за деня. Само няколко минути, прекарани на лежанката в обърнато положение, когато главата Ви е под различен ъгъл или отвесно надолу към земята, ще Ви дадат толкова релакс и успокоение на мускулите  и ставите, колкото един час във фитнеса.

Особено се нуждаете от лежанката, когато Ви е стегнал кръстът или имате болки в гърба.

Поддържайте здравословно тегло

Свалянето на излишни килограми облекчава натоварването върху долната част на гърба. 

Обадете се на Вашия лекар

Ако болката в гърба и кръста  все пак не изчезне след 4 седмици или ако  продължава повече от 12 седмици и Ви пречи да се справяте с ежедневните си дейности, посетете Вашия лекар. Той  може да определи причината за Вашата болка и да предложат нови терапии. Само той може да Ви предпише и хапчета за болки в кръста или хранителни добавки.

Незабавно потърсете медицинска помощ, ако краката Ви изтръпват или усещате  слабост. Внезапна или силна болка в гърба и кръста  трябва да се прегледа от лекар или физиотерапевт.  

Реклама
Реклама
Реклама