Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/14276714 www.bgdnes.bg

7 причини да ядем по-често спанак

Спанакът е богат на хранителни вещества и може да бъде много полезен за нашето здраве. С настъпването на пролетта е чудесна идея да увеличим неговата консумация. От всички зеленолистни зеленчуци , спанакът е един от най-универсалните. Можете да го добавите към смутита, да му се насладите в салата, да го приготвите на пара и да го задушите като гарнитура, да го добавите към пържени ястия и дори да го смесите в печива, като брауни.

Спанакът има и няколко ползи за здравето. Съдържа витамини и антиоксиданти, които предпазват от хронични заболявания и подпомагат здравето на мозъка, сърдечно-съдовата система и очите. И можете лесно да добавите спанак към ястията си, за да увеличите максимално тези предимства.

Ето няколко причини да включваме спанак в нашия хранителен режим:

  • Ниско съдържание на калории - спанакът е много ниско калоричен зеленчук, който може да помогне при отслабването и поддържането на здравословно тегло.
  • Богат на витамини и минерали - спанакът е източник на витамин А, витамин С, витамин К, фолиева киселина и калций, който може да помогне за поддържането на здравословни кости и зъби.
  • Подобрява зрението - спанакът съдържа високо ниво на каротеноиди, като лутеин и ксантин, които са полезни за зрението и може да помогнат за предотвратяване на различни заболявания на очите.
  • Намалява риска от рак - спанакът е богат на антиоксиданти, като витамин С, бета-каротин и манган, които могат да помогнат за предотвратяване на повреда на ДНК и развитието на ракови клетки.
  • Подобрява работата на мозъка - спанакът е източник на калий, магнезий и фолиева киселина, които могат да помогнат за подобряване на работата на мозъка и да намалят риска от различни неврологични заболявания.
  • Подпомага храносмилането - спанакът е богат на фибри, които помагат за поддържане на здравата функция на черния дроб и храносмилателната система.
  • Подобрява здравето на кожата - спанакът е богат на витамин А и витамин С, които могат да помогнат за подобряване на здравето на кожата, косата и ноктите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама