Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/14448189 www.bgdnes.bg

5 ползи от пиенето на червено вино

Пиенето на червено вино в умерени количества е доказано полезно. То помага на физическото и психичното ни здраве, стига да не прекаляваме с чашите. Наслада за душата и тялото, червеното вино е най-полезното от всички алкохолни напитки. Проучванията показват, че умерената консумация на червено вино намалява риска от някои заболявания, включително сърдечните. Според специалстите оптималното дневно количество е 1 чаша (150 мл) за жени и 2 чаши (300 мл) за мъже.

1. Богато е на антиоксиданти

Виното е сред напитките, богати на антиоксиданти. Това са съединенията, които предотвратяват клетъчните увреждания, причинени от възпаление и оксидативен стрес. Гроздето от червено вино е с по-високо съдържание на антиоксиданти от сортовете бяло грозде, пиенето на червено вино може да увеличи нивата на антиоксиданти в кръвта в по-голяма степен, отколкото пиенето на бяло.

Реклама

2. Помага в борбата с възпаленията

Виното съдържа съединения, които имат противовъзпалителни свойства. Хроничното възпаление може да увеличи риска от състояния като сърдечни заболявания, автоимунни заболявания и някои видове рак. Проучванията показват, че съединение, наречено ресвератрол във виното, има противовъзпалителни свойства и може да бъде от полза за здравето.

3. Намалява риска от депресия

След проведено изследване сред 6000 души в продължение на седем години, испански учени откриват, че хората, които пият по чаша или две е по-малко вероятно да страдат от депресия. Тези, които пият повече, обаче, е по-вероятно да бъдат депресирани. Пиенето на умерени количества вино като част от здравословната диета може да увеличи дълголетието благодарение на високото съдържание на антиоксиданти.

4. Предпазва от загуба на паметта

Учени от медицинския университет в Чикаго установяват, че умерената консумация на червено вино понижава риска от деменция при хората с 23%. Учените предполагат, че виното подобрява притока на кръв към мозъка, което ни поддържа здрави и с остър ум. Също така консумацията му намалява риска от настинка с 40%, става ясно от испанско изследване.

5. Понижава кръвната захар

Хората с диабет тип 2, които пият по чаша вино на вечеря, имат много по-ниски нива на глюкоза, в сравнение с тези, които пият вода или други течности, докато вечерят. Това не е първото проучване, което открива, че виното има добър ефект върху кръвната захар. Химикал, намерен в състава вчервеното вино, може да ви помогне да горите мазнини, ако сте с наднормено тегло. Елаговата киселина забавя растежа на съществуващите мастни клетки и помага за предотвратяването на образуване на нови такива.

Четете още

5 предмета, които носят късмет в дома

5 предмета, които носят късмет в дома

3 неподозирани ползи от яденето на сланина!

3 неподозирани ползи от яденето на сланина!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама