Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/15012223 www.bgdnes.bg

Кучетата изгарят по носа и ушите от слънцето

В горещото време домашните любимци трябва да избягват жегата и да се разхлаждат често. В тази връзка от "Четири лапи" представят насоки за грижа за животните в горещото време, за да не се стига инциденти.

Специалистите съветват стопаните на кучета да са много внимателни в горещините, защото те може да предизвикат сериозни сърдечносъдови усложнения, които могат да доведат до топлинен удар. Освен това кучетата са изложени на риск от слънчево изгаряне на места, където нямат козина, като носа и ушите. Честият прием на течности е от изключително значение. По време на разходките кучетата винаги трябва да имат достъп до питейна вода, затова трябва да се носи бутилка, както и да се правят редовни почивки. По-възрастните животни имат нужда от повече време, за да се охладят и да си починат. Препоръчва се разходките, включващи тичане, да се правят в по-прохладно време - рано сутрин или вечер. През лятото асфалтът се нагорещява много и може да опари и дори да изгори лапите на кучетата. Затова стопаните трябва да избират по-сенчест маршрут или по възможност - разходка в парк или в гората. При пътуване в кола с куче е важно да се включва климатика. Ако автомобилът няма такъв, да се избягват пътувания в най-голямата жега. Задръстванията през горещото време могат бързо да създадат проблеми за кучето. То никога не трябва да се оставя само в колата, дори и само за минути. Температурата в автомобила много бързо може да се повиши до 60 °C. Дори да е паркиран на сянка, той се нагрява много бързо и се превръща в капан за животното. От организацията призовават - ако видите куче, затворено в кола, опитайте се незабавно да намерите собственика.

Реклама

В горещите дни котките обикновено сами търсят сенчести места, но въпреки това стопаните трябва да са много внимателни те да не бъдат изложени на прекалено високи температури и винаги да имат лесен достъп до вода. Препоръчва се да не се оставят в купичката на котката остатъци от недоядена храна, защото тя бързо се разваля от жегата и може да доведе до стомашни проблеми за животното.

Малките домашни любимци като зайци, морски свинчета и хамстери също винаги трябва да имат осигурена питейна вода. Стопаните им трябва да се уверят, че животните, отглеждани в заграждения на открито, имат сенчести места и предмети, под които могат да се скрият от слънцето.

Птиците, отглеждани в домашна среда, трябва да се държат далеч от пряка слънчева светлина. Важно е всеки ден да подменят водата във ваните за къпане и в бутилките за пиене, за да се избегне появата на бактерии.

Четете още

Людмила Филипова използва кучето си за прахосмукачка
Людмила Филипова използва кучето си за прахосмукачка

Людмила Филипова използва кучето си за прахосмукачка

(Папарашки снимки) Актьорско куче ака на улицата

(Папарашки снимки) Актьорско куче ака на улицата

Тони Димитрова осиновява куче

Тони Димитрова осиновява куче

Кучето Дайти залавя наши наркотрафиканти в Ирландия

Кучето Дайти залавя наши наркотрафиканти в Ирландия

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама