Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/15032019 www.bgdnes.bg

Д-р Михаил Илиев: Спортувайте полека, пийте по бира или мастика. За мезе - таратор с лед!

Д-р Михаил Илиев е доайенът на българската спортна медицина, работил за футболните "Славия", "Левски", както и националния отбор. Като секретар на медицинската комисия към БФС организира повече от 10 години международни научни конференции за лекари и кинезитерапевти в системата на спорта.

От 1999 г. има частна практика, издава списание "Медицина и спорт".

- Д-р Илиев, какво бихте посъветвали хората, които искат да спортуват в жегите?

Реклама

- Лято е, ще е горещо още. Българинът няма угодия - защо лятото е горещо, зимата студено, защо вали дъжд. Не са приятни тези горещини наистина. Най-полезното нещо за всеки спортуващ - това е плуването. Но да се редува с т.нар. воден фитнес - ходене във вода го гърдите с високо вдигане на коленете. Най-добре е това да се прави на морето, защото глезенът пружинира в пясъка и така участват всички стави, мускули и сухожилия. Който си има някакъв режим и си прави сутрешния крос - добре, но по-раничко. Като спортен доктор отбелязвам да не е по асфалт, а в парка, по тревата, ако ще да е кал, но да е мекичко. Много е полезно ходенето бос, особено в ранна детска възраст, но така и за всички. Лятото е много подходящо за това. При децата се избягва образуването на плоскостъпие, ще рече дюстабан. При възрастните, както е известно от китайската медицина, на стъпалото има цял атлас от точки, които чрез масаж стимулират вътрешните органи. Спортуването изисква специални обувки. Във всеки магазин вече се продават такива за тичане, за футбол, за баскетбол, тенис и за различни настилки. Идват при мен пациенти, казват, че тичали всеки ден по 10 км. Питам ги защо. При професионалните спортисти след загрявките треньорът казва 20 минути тичане "свински тръс". Изчислено е, че при това темпо и за толкова време човек изминава четири километра. Така постепенно се натоварна сърдечно-съдовата и дихателната система. Тенисът е доста популярен, но сега трябва да се играе на каре, и който е по-дебеличък да играе на мрежата, да не тича много. Разбира се в по-хладните часове. Не препоръчвам човек да си наруши режима, който си има от години, но се налага да се направят компромиси, да се намали интензитетът. Важно е да се отбележи, че всеки трябва да си преценява възможностите в спорта, за да не се получават контузии, и дори по-сериозни инциденти, например уж големи плувци, а се давят.

- Много се говори за глобалното затопляне, трябва ли да съобразим и спортния си режим?

- Учените обявяват глобално затопляне, само че аз внимателно следя нещата, и преди години учени написаха, че основната причина за това са кравите. Като акали, отделяли много метан и това довело до глобалното затопляне. Понеже тази лъженаука не спи, наскоро прочетох развитие на въпроса, че кравите даже и пърдели, в резултат на което някаква комисия в ЕС ли, къде ли, издала препоръки как да се спасява планетата. И Ирландия обяви, че ще изколи 300 000 крави в близките няколко години. В България не сме застрашени, защото по други причини вече няма крави. Без да разбирам от кравешки изпражнения и самолети, това лято е изчислено, че 300 000 самолета ще извършват полети в Европа месечно. Мисля, че всяко излитане на една такава машина отделя повече вредни газове, отколкото кравите в България за един ден. Тоест не са кравите виновни. Освен това всеки ден от 1940 г. се мятат бомби, които замърсяват не само атмосферата, но и водата и земята и техните обитатели.

- Хората различно понасят както топлото, така и студеното време, нали?

- Хората имат различна структура на клетките и по различен начин възприемат студеното и топлото. През 1982 г. на световното първенство по футбол в Испания на 40 градуса температура вратарят на Камерун Томас Н'Коно пазеше по анцуг. Смеехме му се, че не е нормален. Години по-късно, вече бях в "Левски", тогавашният президент Томас Лафчис бе докарал един африкански играч на проби. Играем приятелски мач, този седи зад мен, а Сашо Марков ми шепне: "Докторе, този ще умре, бе". Пипам му кожата, а тя леденостудена. Той е адаптиран от дядо Господ за други условия. Ние сме на нашия си климатичен пояс и сме адаптирани по друг начин. Най-голямото престъпление към себе си е човек да не предприеме превантивни мерки. В медицината казваме, че профилактиката е по-важна от лечението. Елементарно е, но българинът не слуша - светли, широки дрехи да се носят, задължително шапка, прадядо ми, който почина на 94 г., седеше лятото на сянка с калпака, но сега има модни капели. Зависи от възрастта, но колкото си по-възрастен, толкова по-навреме трябва да се прибираш вкъщи. Нашите, като се напият цяла вечер и на следващия ден се пльосват в 10 часа на плажа, дремят и когато изгорят, тичат при докторите заради кръвното налягане, инсулти и тъй нататък. Всеки ден пеем песента, че трябва да се пие много вода. Ама не наведнъж да избълбукаш цял литър, а по чашка на горе-долу половин час време. Подсладените напитки не утоляват жаждата.

- Водят се спорове може ли да се пие бира, мастиката и изобщо алкохол в жегата, Вашето мнение?

- Във филма "Кръстникът" сме видели, че в Сицилия си пийват мастичка. Докторите спорят трябва ли бира, не трябва ли. Аз казвам, че трябва! Защо? Защото в нея има витамини, има мочегонно действие, тоест пиеш - облекчаваш се, отделяш течности и се охлаждаш. Казват алкохол да не се пие, да не се пуши. Той, докторът седи с цигарата, после отиде в кръчмата (смее се). Трябва човек да е разумен - отишъл си на курорт, пък ще изпиеш една биричка, една мента, чаша бяло вино или може и мастичка. А ако питате за мезе, това е таратор с лед и сол, може и студен айрян.

Реклама

- Професионалните спортисти понасят доста по-големи натоварвания, как се справят те?

- Подготвителният период за футболистите е най-тежък, защото има само блъскане и тичане, няма мачове, няма премии. Трябва да се възстанови балансът, не само водният, но и електролитният, затова се препоръчва приемът на всякакви минерали, като основният е магнезий. Когато човек извършва някакво действие, няма значение лято или зима, трябва да му работи калциево-магнезиевата помпа. С потта отделяме магнезий и калций, но втория може си набавим от прилична храна - риба, мляко, сирене, ядки. Но магнезий няма освен малко в бананите.

- Типични за сезона са и кратките, но интензивни бури, какво да правят хората на открито?

- Работих с Алекс Петрович Базилевич, автора на системата "Динамо" (Киев), приложена от Валерий Лобановски, Олег Блохин беше звездата. Та Базилевич на тренировка в Говедарци, като светна една светкавица, този строг човек хукна към автобуса и се развика всички да се качат в него. Имали сме и у нас случаи на ударени от гръм заради верижка на часовник например. В случай на буря веднага се изключва мобилният телефон, свалят се метални аксесоари, бяга се от пилони, дървета и високи обекти, особено ако нямат гръмоотвод. Хубаво е да се следи прогнозата за времето, учените казват кога се очакват такива явления, и да се помисли кога да се излиза и какво да е облеклото, толкова е просто.

- Хранителният режим доколко е важен?

- Храни - по-леки, пържолите за трупане на мазнинка да се оставят за зимата. В жегата е препоръчително плодове и зеленчуци, ако може да са истински, а не напомпани с химия.

- Има идеи футболното първенство да мине във формат пролет-есен, би ли било добре?

- Някои искат да се играе пролет-есен, а сега се оплакват, че е голяма жега. А когато играят в началото на декември, плачат, че било студено. Ние нямаме инфраструктурата, стадионите ни не са добри. Лятото имали седмица-две почивка, ама това зависи от УЕФА, знаем каква е програмата и откога започват в европейските турнири българските отбори. Не можем да си позволим като англичаните да свършим сезона в края на май и после да имаме 40 дни почивка. Ама там си е хладно, вали дъжд, а при нас - топло. Трябва да се адаптираме, на такова място се намираме. Искат да играят мачовете по-късно вечерта, ама телевизията плаща и казва в колко часа да се играе. БФС прави каквото може, но няма много полезни ходове, трябва да се съобразява с много неща, има и дати за националните отбори, футболът е сложен организъм.

Четете още

Оооххх! Запотена и студена биричка в жегата! Не?!... Но защо?

Оооххх! Запотена и студена биричка в жегата! Не?!... Но защо?

3 рецепти срещу рак патентовал д-р Петър Димков-внук

3 рецепти срещу рак патентовал д-р Петър Димков-внук

Реклама
Реклама
Реклама