Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/15200628 www.bgdnes.bg

Топ 5 на най-вредните храни за мозъка, опазете разума си!

Храната, която консумираме всеки ден трябва да е разнообразна и да е с мярка. В забързания съвременен живот повечето хора хапват на крак и ядат предимно неща, които не са особено полезни. Това са предимно вредни храни - както за тялото така и за мозъка. Ето кой са петте най-вредни храни за вашия мозък и когнитивни способности - fast food и junk food.

На първо място е пържената храна. 

Реклама

С нея трябва доста да се внимава и да си угаждате рядко. Това показва и скорошното проучване на American Journal of Clinical Nutrition. Техният мета-анализ доказва връзка между приема на повече пържена храна и повишения риск от когнитивни проблеми.

На второ място идва хот-дога. 

Честото консумиране на хот-дог и други преработени меса може да навреди на здравето на мозъка ви, особено ако не балансирате приема му с този на поддържащи здравето на мозъка храни като сьомга, орехи и зелени зеленчуци. Много проучвания свързват консумацията на преработено месо с отрицателни ефекти върху когнитивното здраве. Едно изследване, публикувано в European Journal of Nutrition, показва, че хората, които ядат повече преработено месо и други храни, показват по-малка способност за извършване на определени тестове. Меса, съдържащи нитрати и нитрити, като хот-дог, шунка и деликатеси, увеличават риска от невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон, както и рак, сърдечно-съдови заболявания и диабет.“

Съветваме Ви да внимавате и да ограничате консумацията си на бърза храна като цяло. 

Понякога не храната, която ядете, а това, в което е опакована тя, представлява риск. Опаковките за бързо хранене са известни с това, че съдържат пер- и полифлуороалкилови вещества (PFAS) или химикали, които са свързани с много отрицателни ефекти върху здравето, включително върху нашето когнитивно здраве. PFAS се съдържат в опаковки за хамбургери, кутии за пица и други опаковки, които са устойчиви на мазнини. Тези химикали могат да проникнат в храната и да увеличат експозицията ни чрез храната, което не сътворява чудеса за когнитивното здраве. Като цяло и самата бърза храна не допринася с почти нищо за благосъстоянието на вашия мозък, концентрация и когнитивните Ви способности и развитието им.

На четвърта позиция са поничките. 

Реклама

Поничките носят троен удар, що се отнася до вреда върху мозъчното здраве. Тези лакомства обикновено се правят с добавени захари – а консумирани в излишък, те са свързани с по-ниска когнитивна функция. Поничките също са дълбоко пържени и се считат за ултра-преработена храна, което подчертава колко пагубен може да бъде честият им прием за здравето на мозъка.

На последното пето място идват така желаните от децата желирани бонбони. 

Родителите трябва да са изключително внимателни с приема на тези мини вкусотийки, защото хич, ама хич не са полезни. Желираните бонбони не съдържат почти нищо питателно, тъй като по същество са направени от чиста захар. Макар захарта под формата на глюкоза да е необходима като източник на енергия, прекалената консумация на захар причинява нарушена памет и повишен риск от деменция. Поради това е по-добре да запазите желираните бонбони за случайни удоволствия и да се придържате към по-богати на хранителни вещества сладки храни като плодове.

Четете още

Човекът е човек, когато е на път -
или 11 причини да стегнем багажа ВЕДНАГА!

Човекът е човек, когато е на път - или 11 причини да стегнем багажа ВЕДНАГА!

Топ 5 места за лятна ваканция в красивата Европа

Топ 5 места за лятна ваканция в красивата Европа

Реклама
Реклама
Реклама