Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/19975745 www.bgdnes.bg

Защо е СУПЕР полезно да ядем кисело зеле и да пием зелев сок

Киселото зеле е познато на човечеството много отдавна - още преди 2 хиляди години има свидетелства за приготвянето му в Китай, а походите на Чингиз Хан към Европа отпреди близо 1000 години го пренасят и към нашите географски ширини. Киселото зеле е популярна гарнитура и подправка в редица други култури в Европа, Азия и Америка. Маринованите или ферментирали храни са били много ценни в ерата преди замразяването, тъй като по този начин храната се е запазва свежа за по-дълго време (особено важно при дългите пътувания).

За европейска родина на киселото зеле се смята Германия, където то е поставено на пиедестал в националната кухня. Киселото зеле е класическа българска зимнина, както туршията и киселите краставички. От него се приготвят постни и месни сарми, свинско с кисело зеле, кокошка с кисело зеле и др. Приготвя се и за мезе на салата, поръсено с червен пипер и олио, а на сока от ферментацията му се приписват легендарни свойства, най-важното от които е, може би, лекуването на махмурлука с така наречения "бульон трезве".

Реклама

Процесът на ферментация на киселото зеле е подобен на процеса на производство на кисело мляко, кисели краставички и корейското ястие кимчи, което означава, че по време на процеса не се използва топлина.

Естествената ферментация, която е напълно различен процес от консервирането, превръща полезните вещества в трудносмилаемото сурово зеле в лесно усвояеми. Така киселото зеле доставя на организма повече витамини А, С и К, отколкото суровото. В същото време ферментацията запазва всички полезни свойства на суровото зеле, което е признато за супер храна.

Ето и кои са основните ползи на киселото зеле:

1. Повишава и укрепва имунитета

В киселото зеле се съдържа високо количество аскорбинова киселина, витамини С, Р, В1, В2, В6, К. В добавка също каротин, ценни минерали, желязо, йод, магнезий, цинк и тартронова киселина, които го правят изключително полезно. Комбинацията от съставки укрепват имунната система и защитават организма през зимата.

2. Спомага на храносмилането

Още в древността хората са лекували стомашни проблеми с ядене на зеле. То лекува диарии, запек, вътрешни паразити (глисти), хемороиди, възпаления на червата и стомаха като влияе благоприятно на чревните бактерии и подобрява чревната флора. Киселото зеле е естествен пробиотик.

3. Подобрява работата на нервната система

Зелето успокоява нервната система и намалява активността на щитовидната жлеза. Това го прави изключително ефикасно средство против безсъние. Древните гърци препоръчвали пиенето на зелев сок като метод за по-бързо и спокойно заспиване.

Реклама

4. Помага за регулиране на теглото

Киселото зеле е нискокалорично, съдържа голямо количество витамини и същевременно засища. Това го прави чудесен вариант за хората, които се борят с наднормено тегло. Същевременно тартроновата киселина в него не позволява на организма да натрупва нови мазнини.

5. Профилактика против рак

Киселото зеле помага на чревните ензими да не превръщат преканцерогените в канцерогени. Това се случва като млечната киселина в него активира имунната защита. Някои изследвания препоръчват зелевия сок като алтернативен метод за предпазване от рак на гърдата. Учените все още изучават действието му в опити да се открие лек против рак.

Консумацията на кисело зеле е противопоказна за болните от бъбречни болести, заради солта в него, която може да доведе до отоци и задържане на течности.

6. Пийте зелев сок

Зелевият сок е незаменим продукт при лечение на храносмилателни неразположения. Той помага в лечението на пептични язви, благодарение на съдържащите се в него аминокиселини. Те насърчават растежа и възстановяването на клетките, които покриват храносмилателния тракт. Зелевият сок също така е ефикасен в лечението на заболявания като синдром на дразнимото черво и колит. Честата консумация на зелев сок помага в предпазването от и в битката с различни видове рак. Зелевият сок се справя чудесно с лечението на астма и бронхит. Той подсилва лечебната способност на дихателните пътища, прочиствайки организма от шлаки и токсични отлагания в него. Зелевият сок подсилва имунната система на човека и помага при лечението на алергии. Зелевият сок подпомага отслабването. Той спира преобразуването на захарите и въглехидратите в мазнини.

Четете още

Кажете сбогом на язвата само за месец!

Кажете сбогом на язвата само за месец!

Туршията засилва имунитета, луканките също помагат

Туршията засилва имунитета, луканките също помагат

Реклама
Реклама
Реклама