Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/4912289 www.bgdnes.bg

Какво представлява псориазисът?

Псориазисът е хронично възпаление на кожата. Заболяването в повечето случаи се дължи на генетични фактори. Характерно е образуването на видими люспи по кожата, съпроводено от зачервяване и лющене на кожата. Заболяването често е съпроводено от сърбеж и болка.

От къде идва наименованието "псориазис"?

Наименованието на болестта идва от гръцки – Psora – чеша се. Всъщност събрежите и участъците от възпалена и покрита с люспи кожа са типичните черти на заболяването.

Реклама

Кой е застрашен от заболяването?

1-3% от населението, поравно мъже и жени, макар при жените обикновено да се появява в по-ранна възраст. Псориазисът може да се прояви в различна възраст – както в детска, така и в зряла.

Заразен ли е?

Не, псориазисът не е заразен. Това е наследствено заболяване, което възниква в резултат на поражения в имунната система. Не става дума за външна инфекция или кожна екзема, затова няма основания да се смята, че заболяването е заразно. Страдащите от псориазис са особено уязвими и изпитват сериозен дискомфорт от вида на кожата си, както и от притесненията на околните, че състоянието е заразно.

Каква е вероятността децата на страдащи от псориазис родители да имат същата диагноза?

Т.к. става дума за генетично заболяване, рискът е голям: ако от псориазис страдат и двамата родители, то вероятността е 1/3.

Как се отразява времето, прекарано на слънце?

Прието е да се мисли, че слънчевите лъчи в разумно количество влияят благоприятно върху псориазиса. Но, разбира се, има изключения. Затова преди каквато и да е лечебна процедура или при установени изменения по кожата е препоръчителна консултация с дерматолог.

Реклама

Какво предизвиква обострянето на заболяването?

Опитът показва, че стресовите ситуации и психическото напрежение предизвикват болестта да се прояви. Често състоянието се влошава и след употреба на препарати, съдържащи стероиди.

Как влияе алкохолът върху псориазиса?

Установено е, че употребата на алкохол има негативно влияние върху развитието на болестта.

Съществуват ли препарати за лечение на псориазис, които не съдържат кортикостероиди?

Съществуват такива препарати, които съдържат натурални продукти на основата на кал и соли от Мъртво море и водят до дълготрайни състояния на ремиисия.

Възможно ли е псориазисът да бъде излекуван напълно?

Заболяването е автоимунно, генетично и до момента няма открито лечение, каето завинаги да възпрепятства появата на псориатичните обриви. Съвременната медицина обаче разполага със средства, които могат да осигурят дълги периоди на затишие на заболяването, в които страдащият да живее съвсем нормално.

Реклама
Реклама
Реклама