Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/4942754 www.bgdnes.bg

Гъбички и диария от плажа

Иво АНГЕЛОВ

Гъбичките и стомашно-чревните инфекции са най-често срещаните здравословни проблеми на плажа, които са способни да съсипят лятната почивка. Лошите хигиенни условия, съчетани с небрежността на почиващите, са сред основните причини за страдането на туристите.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целият текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес".

Реклама

Лекарите съветват да не ходим боси и в никакъв случай да не използваме чужди вещи, дори те да са на близки познати. Гъбичките са изключително неприятни и много трудно лечими. Характеризират се със силен сърбеж, зачервяване и нацепване на кожата. Според експертите няма как на 100% да се предпазим от тях, но има някои прости правила, които трябва да спазваме, за да сведем до минимум опасността от зараза.


Оплакващите се от гъбички може да киснат краката си в разтвор от вода и оцет в продължение на 20 минути поне веднъж дневно. Киселинността на оцета убива бактериите и не позволява на сърбежа да се разпространи. Друг вариант е да натъркате заразените места с няколко капки сок от чесън или с прясно обелена скилидка половин час преди да си легнете.


Сред другите съвети са, когато лягате върху шезлонгите или направо на пясъка, задължително си постилайте лична хавлиена кърпа, за да не пипнете някоя зараза. Когато излизате от водата, по-добре подсушавайте краката си веднага, за да намалите риска от зараза с гъбички.


"Най-сериозните заплахи за здравето на плажа идват от неизмитите ръце, след като човек е бил в тоалетната, и от оставената повече от 4 часа извън хладилника храна от животински произход", обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По негови думи през лятото много ударно се разпространяват и различните видове шарки сред децата. Според проф. Кантарджиев, докато си играят или се хранят заедно, особено на морето, децата за минути си предават шарките.


Престоят на плажа обаче може да има и много полезно действие на тялото. Пясъкът съдържа йони на различни химични елементи. Бидейки в контакт с кожата, тези йони се абсорбират в различна степен. Някои от йоните имат релаксиращ ефект върху нервната система, други участват в антиоксидантната защитна система на организма. Трети имат болкоуспокояващо и противовъзпалително действие.

Реклама
Реклама
Реклама