Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/4946033 www.bgdnes.bg

Перете декоративните възглавнички

Домашният прах е нещо, от което трудно може да се отървете. Когато не му се обърне сериозно внимание обаче, той може да се превърне в основен враг на алергиите, като засяга най-често малките деца. Ако кихате често и имате проблеми с носа си, проверете дали нещо в дома ви не задържа повече прах.

В домашния прах и около местата за хранене, в тапети, вестници, картони у дома могат да се открият акари или хлебарки, които също са носители на алергени в дома.
За да се справите с праха, почиствайте с леко навлажнена кърпа. По този начин всичко ще полепне по материята и няма опасност да се разнесе из въздуха. Домакинските мокри кърпички също са подходящи.
Винаги отваряйте прозорците, докато почиствате, но в никакъв случай не правете течение. Идеята е, докато чистите дадена стая, в нея да влезе чист въздух, който допълнително да помогне в почистването на праха. Ако позволите да стане течение обаче, той може да се разнесе из останалите стаи, които вече сте изчистили, и така да опорочите работата си досега.
Друг капан у дома са декоративните възглавници. Много често хората забравят за тях и не ги перат достатъчно често. Те събират прах и акари и това допринася за развитие на алергии и дискомфорт. Затова всеки път като започнете да чистите, не забравяйте да ги изтупвате. Перете ги с останалите възглавници поне веднъж в месеца. Същото важи и за шалтетата и кувертюрите, не забравяйте, че и щорите са място, където прахът се трупа.
Почиствайте торбичката на прахосмукачката на всеки 3 ползвания. По този начин ще спрете разпространяването на прах при следващото използване на уреда.
Широкоразпространен мит е, че ламинираният паркет събира най-много прах. Всъщност той си се трупа, дори и да имате килими или мокет. При паркета обаче той е по-видим и затова се струва на някои хора, че е повече. Всъщност в килимите се напластява голямо количество прах и когато децата си играят на тях и те не са достатъчно добре почистени, това може да навреди на дишането им и да доведе до проблеми със здравето.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама