Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/4959154 www.bgdnes.bg

Отровата на бразилската оса разрушава ракови клетки

Отровата на бразилската оса Polybia Paulista съдържа мощно “умно” лекарство, което избирателно атакува и разрушава туморни клетки, без да уврежда нормалните, според проучване, цитирано от The Guardian. При лабораторни тестове е доказано, че отровата потиска растежа на ракови клетки в простата и бъбреците, както и на клетки на левкемия, които са устойчиви към редица медикаменти, предава "Фокус".

Новото проучване е разкрило механизма на действие на токсин в отровата на пчелата, наречен MP1. Изследователите са открили, че той предизвиква образуване на пролуки в защитните мембрани на туморните клетки, като взаимодейства с мастните молекули, познати като липиди. Д-р Пол Бийлс, изследовател в Университета в Лийдс, Англия, казва: “Терапиите за рак, които атакуват структурата на липидите в клетъчната мембрана ще бъдат напълно нов клас противоракови лекарства. Те могат да се използват и за разработване на нови комбинации от терапии, при които с различни лекарства се атакуват различни части на раковите клетки едновременно.”

Уникалният начин, по който определени липиди са разположени извън клетъчните мембрани на раковите клетки позволява на отровата на осата да им въздейства. В здравите клетки същите молекули се намират от вътрешната страна на повърхността на мембраната. При свързването си с липидите МР1 нарушава структурата на мембраната и създава големи дупки, през които важни за функционирането на клетките молекули изтичат. Откритията са публикувани в Biophysical Journal.

Съавторът д-р Жоао Нето от Университета в Сан Паоло, Бразилия, отбелязва: “Образувани в рамките на секунди, тези пори са достатъчно големи да позволят на важни молекули като РНК и протеини да излязат от клетките.” Предстоят проучвания, които ще се фокусират върху състава на МР1 и ще се опитат да подобрят избирателната способност и въздействието на токсина. Бийлс изтъква, че според лабораторните тестове молекулите са безвредни за здрави клетки, но добавя, че са необходими допълнителни проучвания, за да се докаже това.”

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама