Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/4967025 www.bgdnes.bg

Москов: През март 2016 година няма да има листа на чакащи в онкологията

Някъде към март следващата година листата на чакащи тук в онкологията ще бъде ликвидирана и моментната потребност на пациентите да бъде задоволена. Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов по време на инспекция по разширяването на лъчетерапевтичния комплекс към СБАЛ по Онкология - ЕАД заедно с министър-председателя Бойко Борисов и кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, съобщи Фокус.

"Това е добре свършена работа. Мина се през много трудности и чисто бандитски схеми, които да бъдат потушени и този проект да бъде практически реализиран. В началото на декември ще може първият пациент да влезе тук и да получи своето лечение. Досега годишно на лъчетерапия през тази болница капацитетът на старите апарати беше за около 3000 души годишно. С тези два нови апарата, тези 3000 души годишно ще могат да бъдат лекувани в рамките на около 2 месеца", обясни Москов. По думите му, това е инвестиция за 24 млн. лева.

Реклама

"Гаранцията за комплексност на определени заболявания, с които гарантирано е онкологията, е важен приоритет. Важен приоритет е системата да се нагоди спрямо нуждите на пациента, а не обратното. Текстовете за комплексността се нуждаят от прецизиране и те ще бъдат направени в зала. Всяко едно прецизиране, което беше предложено от народните представители ще бъде направено с оглед чистотата, яснотата и действията на този текст", коментира Петър Москов.

На въпрос дали пристигат по-бързо линейките в София след сливането на спешните центрове, Москов заяви, че пристигат, а министър-председателят допълни, че със сигурност обаче не е през зелените площи на Руски паметник.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама