Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/4968044 www.bgdnes.bg

"Живот без рак": Откриха първата в Европа ракова болница за животни

Има клетки за 144 кучета и котки

С най-модерна апаратура и най-добри лекари в Европа се откри първата ракова болница за кучета и котки. Тя може да конкурира повечето болници за хора, предаде Би Би Си.

След травмите ракът е най-големият убиец на домашните любимци. Половината от кучетата и една трета от котките умират от рак след 10-ата си година. Напоследък все по-често болните животни стигат до кабинет на ветеринар или до клиника, но в повечето случаи болестите им и особено ракът остават недиагностицирани. Това става, защото техните стопани си казват, че нищо не може да се направи.

Реклама

Болницата в Гилдфорд е създадена от проф. Ноуъл Фицпатрик, английски ветеринар, който стана знаменит със сериала си за домашните животни по Канал 4. Пред британските медии той казва, че иска да осигури за тях същите медицински грижи и добро лечение като за хората.

“Обществото може да си мисли, че това са просто животни. Но за стопаните им те са техните най-добри приятели, много често - единствени приятели”, казва д-р Фицпатрик.

Болницата е ангажирала 7 светила по различни видове рак от целия свят. Те ще се събират всяка седмица за визитации и лечение. Един от тях, онкологът проф. Ник Бейкън, казва: “Тази болница е това, което всеки човек би пожелал и за себе си, ако има рак.”

В нея ще се лекуват предимно кучета и котки, но няма да бъдат връщани прасета, таралежи и други. Цените са разумни и разходите по лечението се покриват, ако животното има застраховка.

Персоналът осигурява както физиологични грижи за животните, така и възможност стопанинът да бди край тях също както е в болниците за хора.

Проф. Фицпатрик казва, че още от 11-годишен имал идеята да отвори такава болница. Тогава бил силно впечатлен от революцията в болничната помощ, извършена в САЩ от братята Майо. Тяхната болница е първата в света, в която на пациентите се осигурявали всички налични видове лечения за всякакви болести.

Реклама

“Вярвам, че това високо качество може да бъде осигурено и на животните”, казва професорът.

Площта на болницата е близо 7000 кв. метра. В нея има отделение за химиотерапия, 4 операционни и компютърен томограф последен модел. Залата за прием прилича на рецепцията на 5-звезден хотел с удобни канапета за хората. Залите за прегледи също са 4 с оборудвани ниши за едновременен преглед на повече от 10 животни. Персоналът е от 172 души и има условия за настаняване на над 144 пациенти.

Как лечението на животни може да помогне и на хората в борбата с коварното заболяване, четете в новия брой на в. "Живот без рак"

Реклама
Реклама
Реклама