Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/4970083 www.bgdnes.bg

Здравната каса чака към 89 млн. дефицит

Свиват го със задължителни отстъпки от лекарства

Към 89 млн. лв. дефицит се очертава в бюджета на здравната каса до края на годината, съобщиха оттам.

Такава прогноза съдържа отчетът за изпълнението на бюджета за полугодието, чието обсъждане започна от надзорния съвет на НЗОК в понеделник.

Реклама

Отчетът е върнат за преизчисляване, защото не са отразени задължителните отстъпки за лекарствата, предвидени в новата наредба 10 на МЗ, обясни за “24 часа” зам. здравният министър д-р Бойко Пенков, член на надзора на НЗОК.

Касата е поканила фармацевтичните фирми до 11 септември да подадат заявления кой тип отстъпка избират, както предвижда наредбата. Първият вариант е административна отстъпка - 10% върху оборота, които се възстановяват директно на НЗОК на тримесечие. Вторият е споразумение между фирмите и касата за споделяне на финансовия риск, според което при по-висок ръст на разходите за лекарства фирмите ще възстановяват средствата чрез отстъпки.

В бюджета на касата се очакват около 40 млн. лв. от отстъпките за лекарства до края на годината, обясни д-р Пенков.

Здравната каса предлага бюджетът й за 2016 г. да бъде 3,2 млрд. лв. Разходите са 2,8 млрд. лв. За лекарства и медицински изделия се искат близо 556 млн. лв., с 11 млн. лв. повече спрямо т.г. Предложението за болничен бюджет е за 1,3 млрд. лв., или с 46 млн. лв. повече.

Бюджетните разчети зависят и от основния пакет медицински дейности, който пише здравното министерство. Проектът трябва да е готов през октомври.

Реклама
Реклама
Реклама