Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/5032010 www.bgdnes.bg

Прогноза: До 2030 г. дебелите у нас ще са 90%

Проф. Байкова препоръчва за учениците домашни сандвичи с чушки, броколи, извара

Прогнозата на Световната здравна организация, че до 2030 г. почти 90% от българките ще са с наднормено тегло, може да бъде „обърната”, ако бързо и радикално се сменен моделът на хранене, особено за децата. Заедно с белгийките ще сме начело на класацията. Към момента всяко 5-о дете у нас е със свръхкилограми, а в пубертета това е проблем за всяко трето.

Причините са нездравословните рафинирани храни и трансмазнините на фона на ниска двигателна активност, коментира в студиото на Би Ти Ви проф. Донка Байкова. Тя смята, че децата лесно може да бъдат приучени вместо готови закуски да харесват домашен сандвич от 2 тънки пълнозърнести филийки, в които да се сложат печени чушки, или извара, или броколи и други здравословни храни. Като алтернатива на подсладените напитки с добавки тя препоръчва млечно-кисели продукти по БДС.

Цялото семейство може да се придържа към вегетарианско меню два пъти седмично. Най-добре е 2 пъти в седмицата да се поднася риба, а в останалите дни – месо, но колкото се може по-рядко червено.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама