Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/5043428 www.bgdnes.bg

Да се погрижим за здравето на цялото семейство, съхранявайки стволови клетки

Д-р Емил Филипов е акушер-гинеколог с 30-годишен стаж. Главен асистент от 1994 г. в СБАЛАГ "Майчин дом", гр. София. Има над 30 публикации в български издания, предимно за Акушерство и гинекология. Провежда обучение на студенти по медицина, има множество специализации. През 1997 получава диплома по Здравен мениджмънт, модули в ИСУЛ. От 2012 е медицински директор на МЦ Афродита и отговаря за дейността на Future Health Biobank в България- Първата частна акредитирана банка за съхранение на стволови клетки в Европа.

Живеем във век, който според учените ще е векът на молекулярната биология, което не е изненадващо. Защото, ако преди няколко години възможността за съхранение на стволови клетки от кръвта на нашите деца беше като сцена от научна фантастика, днес това вече е почти ежедневно явление в българските родилни отделения.

Реклама

Тъй като винаги ще има привърженици, но и противници във всяко ново развитие на науката, ние ще направим кратка презентация, за да хвърлим светлина върху основните моменти на съхранението на стволовите клекти.

Последните събития в областа на приложението на стволовите клетки ни кара да бъдем оптимисти, че може би в много по-кратък период от очакваното от изследователите, нашите съхранени стволови клетки при правилно изолиране и добро съхранение , ще бъдат в състояние да лекуват паркинсон, детска церебрална парализа и други заболявания, които ще се прибавят към списъка на лекуваните до сега над 85 състояния.

През последните години сред лекарските среди и особено в родилните домове има изобилна информация за вземането и съхранението на стволови клетки. Едва ли има родител, който не би желал стволови клетки от детето му да се съхранят и с това да гарантира надеждата за спасение, ако не дай си боже то или член на семейството се разболеят от тежко заболяване.

Какво всъщност са стволовите клетки?

Стволовите клетки са основните градивни елементи на тялото, които играят ключова роля за нормалното развитие на хората и имат съществено значение във всички етапи от човешкия живот. С прости думи те са първичните клетки в тялото, които дават началото на всички тъкани и органи на организма. По начало тези клетки са недиференцирани / омнипотентни /, които притежават способноста да се размножават и превръщат в други видове клетки в човешкото тяло. Тези клетки се извличат от кръвта в пъпната връв след раждането, обработват се , съхраняват се и могат да бъдат използвани дори 25 години по-късно. Учените доказаха, че кръвта, която е в пъпната връв и плацентата са безценен източник на стволови клетки за самото дете и членовете на неговото семейство.

Как става съхранението на стволови клетки?

Ако искате да съхраните стволови клетки на вашето бебе, трябва да се свържете с някои от офисите на Future Health в страната, ние разполагаме с 4 офиса в най –големите бългаски градове, 25 специалисти, които ще ви съдействат по всяко време за получаване на нужната информация. Вземането на стволови клетки е безопасна и бърза процедура, която може да се приложи на всяка раждаща жена. Правилното вземане на кръв и тъкан е много важно за последващата обработка и съхранение. Процесът е лесен , отнема около 5 минути и не застрашава нито майката, нито бебето, тъй като се извършва непосредствено след раждането от нашите специализирани екипи в родилните домове.

Реклама

Публична или частна банка?

Публичната банка действа на принципа на доброволното кръводаряване „ ти даваш за всички „ , тоест стволовите клетки на вашето дете са дарени и могат да бъдат използвани от всеки.

В една частна акредитирана банка, каквато е Future Health - първата частна акредитирана банка в Европа, пробата е лична собственост и се използва за детето и членовете на неговото семейство.

По последни данни на ИАТ за 2014 година, Future Health е банката с най-много съхранени проби и в България. На какво се дължи вашия успех?

Много са нещата които можем да изброим, но на първо място са високото качество на предлаганите услуги, финансовата стабилност на фирмата и успешните трансплантации. Не познавам друга фирма за съхранение на стволови клетки, действаща в България с лицензирани лаборатории от държавни органи, която съхранява, обработва, тества и доставя пробата за автоложна и фамилна алогенна трансплантация, както и да осигурява финансова подкрепа в случай на трансплантация.

Няма друга частна фамилна банка наградена от английската кралица. Факт е, че и нашите трансплантации се отразяват от световно уважавани медии като БиБиСи.

Генералният директор на Future Health получи признанието - Член на Британската Империя / MBE /. Накрая, но не и на последно място, Future Health се представлява в България от МЦ „Афродита”. Като техни представители МЦ Афродита е акредитирана от Министерството на Здравеопазването, под постоянния контрол на Изпълнителна агенция по трансплантация и е строго специализирана в сферата на здравеопазването и репродуктивните технологии.

www.future-health.bg

Реклама
Реклама
Реклама