Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/9220056 www.bgdnes.bg

Силен имунитет и защита от инфекциите с цинк, ехинацея и витамин С advertorial icon

Грижата за имунната система трябва да бъде основен приоритет през предстоящия зимен сезон. В условията на изпитания и несигурност, в които се намираме към момента, добрата профилактика е разумен подход за защита от вирусни и бактериални инфекции, и техните усложнения.

Терапията с висококачествени природни продукти, подпомагащи имунната функция е отличен вариант. За да бъде ефективна тази терапия, от решаващо значение е комбинацията от съставки, която използваме и фармакологичното й въздействие върху имунния статус.

Правилната комбинация от съставки намалява риска от развитие на инфекции у здрави хора и ускорява процесите на възстановяване при изявена симптоматика.

Цинк, ехинацея и витамин С - най-доброто решение за възстановяване на имунното здраве! 

Тези природни съставки се отличават с много висока противовъзпалителна, антивирусна и антибактериална активност, и отлично допълват ползите си. Приемани в комбинация, бързо повишават естествените защитни сили на организма и осигуряват дългосрочна защита от патогените.

Базирайки се на доказано успешните фитотерапевтични практики, американската компания Nature’s Way създаде високоефективната формула с цинк, ехинацея и витамин С, подходяща както за превенция, така и за терапия на вирусни и бактериални инфекции.

Цинк с ехинацея и витамин С на Nature’s Way се предлага под формата на таблетки за смучене с универсално антимикробно и имуностимулиращо действие, което може да предотврати заразяване на дихателната лигавица и да намали риска от развитие на усложнения при вече настъпила инфекция.

Данни за фармакологичната активност на всяка от съставките в продукта на Nature’s Way

Цинк

Проявява широкоспектърна антибактериална, противогъбична и противовирусна активност при локално приложение. Микроорганизмите трудно развиват резистентност срещу действието му.

Антивирусна активност. При контакт върху лигавичната повърхност цинкът потиска репликацията на вирусите на грипа (включително H1N1), респираторно-синцитиалния вирус, коксакивирусите, коронавирусите (основно познатите от минали епидемии щамове, но има ин витро данни и за актуалния SARS-CoV-2), херпесните и папилома вирусите.

Антибактериална активност. По отношение на бактериите, цинкът проявява директно бактерицидно действие чрез генерирането на реактивни кислородни видове в клетките им.

Антибактериалният му спектър включва основните причинители на фарингит като стрептококите и стафилококите, които често се развиват като суперинфекции след вирусните заболявания.

Локалният прием на цинк под формата на таблетки за смучене може да скъси периода на боледуване и да предотврати преминаване на инфекцията към ларинкса и бронхите.

Цинкът има предпазно действие и срещу афтозния стоматит, причините за който се коренят главно в отслабения имунитет на лигавицата, от който се възползват херпес вирусите, кандида и различни видове бактериални патогени.

Ехинацея (екстракт)

Ехинацея (Echinacea purpurea, стръкове) е лечебно растение с добре известни имуностимулиращи и антимикробни свойства. Екстрактът от ехинацея засилва неспецифичния лигавичен и системен имунитет. Активните му съставки – алкамидите (ехинамиди), полизахаридите и производните на кафеената киселина, активират няколко основни групи имунокомпетентни клетки – неутрофилите, макрофагите, полиморфонуклеарните левкоцити и „природните убийци” – NK клетките.

Стимулиращият ефект на алкамидите върху NK-клетките се състои в потискане активността на ензимите циклооксигеназа (COX) и 5-липоксигеназа (5-LOX), които затрудняват цитотоксичното действие на тези мощни антимикробни лимфоцити. Потискането на COX и 5-LOX води и до противовъзпалителен ефект, поради което екстрактът от ехинацея директно противодейства на дразненето при възпалено гърло.

Сравнително новооткрит, допълнителен имуномодулиращ ефект на алкамидите е активирането на ендоканабиноидните CB2 рецептори, при което се задействат противовирусни имунни реакции с участието на интерлевкин-6 (IL-6).

Екстрактът от всички части на растението, какъвто се съдържа и в продукта на Nature’s Way, осигурява бионаличност на всички групи биоактивни вещества на ехинацеята в областта на респираторната лигавица. Той повишава устойчивостта срещу дихателни инфекции и скъсява продължителността на боледуване.

• Витамин С

Значението на витамин С в превенцията на придобитите в обществото инфекции е огромно. Този антиоксидант участва в неутрализирането на свободните радикали, в потискането на оксидативното увреждане на лигавиците и подлежащата им съединителна тъкан, представляваща бариера за патогените.

Когато попадне върху оралната и фарингеална лигавица, аскорбатът бързо започва да противодейства на увреждането ѝ.

Витамин С също така увеличава броя на фагоцитиращите клетки от първата линия на имунната защита – неутрофили, фагоцити и моноцити. Наличието на високи нива витамин С във всички имунокомпетентни клетки, е важна част от готовността на организма да се справя с атакуващите го вируси и бактерии.

Цинк с ехинацея и витамин С на Nature’s Way под формата на таблетки за смучене е с приятен вкус на горски плодове. Продуктът е подсладен със стевия и сорбитол и не съдържа захар, поради което не натоварва въглехидратния метаболизъм при диабет или метаболитен синдром. Подходящ е и при хронична умора след прекарани инфекциозни заболявания.

Прочетете повече за Цинк с ехинацея и витамин С на Nature’s Way ТУК 

Реклама
Реклама
Реклама