Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/9547538 www.bgdnes.bg

Точен и ранен скрининг открива рака advertorial icon

По данни на Международната агенция за изследвания на рака, през 2020 г. в света са диагностицирани над 19 милиона нови случая на онкологични заболявания. Смята се, че броят им ще достигне близо 29 милиона милиона през 2040 г. Тютюнопушенето, алкохолът, стресът, затлъстяването и фамилната обремененост играят много важна роля за повишаване честотата на онкологичните заболявания. Част от раковите заболявания, особено тези, установени при млади хора, са свързани с фамилна обремененост, посочва професорът по гастроентерология д-р Нурдан Тьозюн от болница Acibadem Altunizade в Турция.

Фамилната история е от значение

В 98% от случаите колоректалният рак произхожда от полипи на дебелото черво. Ракът може да бъде предотвратен, ако тези лезии се открият и отстранят с колоноскопия. Осъзнаването на този факт проправи пътя за скринингови програми за превенция на рака на дебелото черво. Скринингът се прилага при жени и мъже над 50-годишна възраст. Въпреки че колоноскопията като оптимален метод за скрининг е най-предпочитана и прилагана в САЩ, Австрия, Германия и Полша, много други държави правят скрининг за колоректален рак с фекален тест за окултно кървене. Тъй като случаите на наследствен рак на дебелото черво при пациентите са средно 20% от всички засегнати пациенти, много е важно да се изследва историята на рака в семейството.

Има няколко вида фамилни полипи на дебелото черво, посочва проф. Тьозюн и добавя: „Фамилната аденоматозна полипоза (ФАП) е един от тях. Ракът се установява, когато тези хора се изследват в юношеска възраст. Ако диагнозата бъде пропусната, когато са около 30-те си години, това може да е фатално, тъй като развитието на рака достига 100% в зряла възраст. Наследственият неполипозен колоректален рак (HNPCC), наричан също синдром на Линч, е друг вид наследствен рак, различен от ФАП. При него няма многобройни полипи, но ракът може да се появи и в други органи заедно с дебелото черво. В този контекст, скринингът е задължителен за хора, които имат член на семейството с колоректален рак или рак, свързан с HNPCC (като рак на яйчниците, на матката, на стомаха, на тънките черва или бъбреците) преди 50-годишна възраст, или за хора с поне трима роднини с рак на дебелото черво или рак, свързан с HNPCC“.

Колоноскопията може да предотврати рак на дебелото черво

Фекалният тест за окултно кървене се прави веднъж годишно или веднъж на две години. Ако с чувствителен метод на изследване в пробата от изпражнения се открие окултна кръв, следващата стъпка е колоноскопията. Всеки над 50-годишна възраст трябва да си направи такова изследване, тъй като отстраняването на полип може да намали вероятността за поява на колоректален рак с 80%, подчертава проф. Тьозюн. „Напоследък много държави определят по-ранна възраст за започването на скрининг – 40-45 години, тъй като честотата на рака на дебелото черво при хората под 50 години се увеличи. При хора със средно висок риск се прави колоноскопия на 50-годишна възраст, докато наличието на колоректален рак при роднина от първа степен обуславя важността на ранния скрининг – 10 години преди обичайната възраст за диагностика, или когато човекът е на 40 години“, пояснява специалистът.

Колоноскопията е безболезнена и безопасна процедура. Проучванията сочат, че жените са по-склонни да се подлагат на скрининг от мъжете. За първична профилактика на колоректалния рак се препоръчва здравословно хранене (диета, богата на фибри, която включва зърнени храни, но не и добавки и обработено месо; за предпочитане Средиземноморската диета); редовни упражнения; избягване на алкохол и тютюн; поддържане на оптимално телесно тегло.

Не бива да се страхуваме от скрининга

Проучванията сочат, че фамилната анамнеза е важна за рака на гърдата, рака на дебелото черво, рака на яйчниците, рака на простатата, меланома и рака на ендокринната система. Д-р Гонджа Гюл Аталай от болница Acibadem Altunizade твърди, че е необходим преглед при лекар, ако един или повече от тези видове рак са открити при роднини от втора или трета степен. Тя изброява хората, които са изложени на риск от наследствен рак, както следва:

- Хора, чиито близки са диагностицирани с рак на по-ранна възраст

- Ако един и същи вид рак се повтаря при повече от един член на семейството

- Наличие на близък с рак, открит в два различни органа или тъкани

- Установен рядък вид рак (например рак на гърдата или сарком при мъжете)

- Хора с мутации в BRCA1 и BRCA2 гените и техните близки роднини.

Кой вид рак какви изследвания изисква?

- Колоректален рак: Скринингът е задължителен за всички мъже и жени между 50 и 75-годишна възраст. Изследването се планира в зависимост от индивидуалния риск във възрастта от 76 до 85 години. След 85-годишна възраст такова не се прави.

- Рак на шийката на матката: Ракът на маточната шийка се изследва с РАР тест (цитонамазка) при жени на възраст от 21 до 65 години, които водят активен полов живот. Тестът може да се повтаря през три- до петгодишни интервали. Той може да намали риска от смъртност с 60%.

- Рак на белия дроб: Изисква се нискодозова томография на гръдния кош за всеки, който е бил пушач от 55 до 80-годишна възраст и продължава да пуши 30 пакета годишно, или който е отказал цигарите през последните 15 години. Томографията не се препоръчва на хора, които са отказали цигарите преди повече от 15 години, на пациенти с ниска очаквана преживяемост поради заболяване или на такива, които не биха били показани за операция, когато белодробният рак е диагностициран. Признава се, че това изследване намалява смъртните случаи от рак на белия дроб с 20%.

- Рак на гърдата: Важно е на жените на възраст между 50 и 75 години да се прави мамография всяка година или веднъж на всеки две години. В допълнение към мамографията може да се приложи и ехография на гърдата.

- Рак на простатата: Ракът на простатата може да се изследва с PSA тест.

За допълнителна информация и консултация:

Тел. 02 851 1228

www.acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria

Реклама
Реклама
Реклама