Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/9592378 www.bgdnes.bg

Аминокиселините полезни в забързаното ежедневие advertorial icon

Аминокиселините са една от най-важните хранителни добавки при диета. Защо е важно да добавите допълнителен прием на аминокиселини под формата на хранителни добавки, не само когато тренирате редовно и спазвате хранителен режим? Как да изберете най-добрите? На прах или на таблетки са по-ефективни? Какви видове се срещат под формата на фитнес добавки?

Какво представляват аминокиселините? Всички протеини, които консумираме - независимо дали от месо или от растителни източници, се състоят от amino acids. Известно е, че те са градивните елементи на протеина. Познати са над 150, но само 20 от тях участват в състава на протеините. Храната, която ядем, може да има различни комбинации от тях, което влияе върху нейното качество и как тялото я използва. Всяка аминокиселина играе специфична и уникална роля в организма. 20-те аминокиселини се разделят на две отделни категории: незаменими (есенциални или EAA) и заменими (ендогенни или NEAA).

Какви аминокиселини се срещат под формата на фитнес добавки? Често има затруднение при избора на хранителни добавки с amino acids. Да наистина избора е голям, не само на различни марки, но и в каква форма се предлагат, на прах, течни или на таблетки и капсули. Също разделението е и на комплексни аминокиселини или BCAA.

Защо Аминокиселините са толкова важни? Спецификата на нашето време не ни позволява да си почиваме достатъчно. Стрес в забързаното ежедневие, невъзможност да се храните пълноценно. Това са фактори, които не винаги можем да контролираме, а се отразяват негативно на физическото здраве и психическо равновесие? Решението може да бъде просто, използването на аминокиселини в ежедневната диета. Доскоро те се споменаваха само при хора, които тренират редовно и правят интензивни упражнения, все по-често се използват и от хора които не спортуват активно. Атрактивната цена и лесна достъпност са още един плюс.

Каква е Ролята на аминокиселините? Тяхната роля за правилното функциониране на човешкото тяло е огромна - те ефективно подпомагат метаболизма, стимулират растежа на клетките и тъканите и моделират работата на отделните системи. Определено е необходимо редовно и обмислено добавяне. Защо? Тъй като тялото е в състояние да произвежда само някои от незаменимите аминокиселини. Останалите се доставят с диетата, която често е непълноценна. Ето защо е необходимо да използвате хранителни добавки, съдържащи аминокиселини и да се грижите за балансирана, богата диета.

Най-добрият начин за правилното функциониране на тялото е правилната диета. Не винаги обаче имате възможност да се грижите за себе си по такъв начин, че тялото ви да получава всички необходими съставки. В такава ситуация си струва да изберете подходяща хранителна добавка с аминокиселини. Преди обаче да посегнете към подходящите хранителни добавки, консултирайте се с Вашия диетолог относно решението си. Може да се наложи помощ при избора на подходящите добавки. Човек с подходяща квалификация ще адаптира хранителната добавка към индивидуалните нужди на Вашето тяло и вие ще бъдете сигурни, че това, което правите, е от полза за Вашето здраве. Не забравяйте, че редовният прием на фитнес добавки изисква балансирана диета - само по този начин ще постигнете задоволителни резултати.

Реклама
Реклама
Реклама