Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/9635508 www.bgdnes.bg

Лъчетерапията днес: Дори метастатичeн рак може да бъде излекуван в някои случаи advertorial icon

Лекари и пациенти могат да се възползват от различни възможности в добре оборудвани болници, твърди експерт на ACIBADEM

50 до 60% от всички пациенти с онкологични заболявания преминават лъчетерапия в даден момент от живота си. Това е ключова част от лечението на рака и може да се използва както като основно лечение, така и като допълнение към оперативното лечение или химиотерапията. Радиационното лечение е безболезнено, неинвазивно и отнема само минути на сесия. Но въпреки това, много хора се страхуват от него и негативния смисъл на думата „радиация“. Когато се използва правилно, радиацията е ефективно средство както за диагностика, така и за лечение, заявява професор д-р Уфук Абаджъоглу, специалист по радиационна онкология с повече от 25 години опит. Проф. Абаджъоглу работи в болница ACIBADEM Altunizade в Турция, където лекарите и пациентите могат да се възползват от най-новите устройства в тази непрекъснато развиваща се медицинска област. За всички хора, които може би не разберат как точно работи лъчетерапията и какво я прави ефективна за лечение на рак, експертът предоставя полезна информация и разкрива погрешните схващания относно медицинските приложения на радиационното лечение.

Радиацията засяга ДНК на туморните клетки и техните съдове

Радиацията е считана за една от причините за възникване на рак и това със сигурност е вярно. Но тя може да бъде използвана и за лечение на рака. Как точно радиацията убива туморите? Проф. д-р Уфук Абаджъоглу обяснява: „Радиацията влияе върху ДНК на туморните клетки. От много години знаем, че можем да причиним такова увреждане на ДНК. Можем просто да фокусираме лъчението върху туморната маса и да увредим туморните клетки, докато накрая туморът намалее като размер и изчезне напълно. Това е един вид верижна реакция, която започва с радиацията. Става въпрос за физичен, химичен и биологичен ефект на радиацията, който кара туморите да изчезнат. Но наскоро открихме, че освен увреждането на ДНК на туморните клетки, радиотерапията има и съдов ефект. С нея можем да атакуваме съдовете, които захранват туморните клетки“.

Заличаването на кръвоносните съдове е възможно, като се атакува тумора с високи дози радиация в една или няколко фракции: това причинява не само чрез увреждане на ДНК, но и съдови ефекти. „Наричаме това стереотактична радиохирургия или стереотактична радиотерапия. Както става ясно от наименованието „радиохирургия“, това е нещо като еднократно лечение; причинява аблативен ефект, като хирургичен нож или хирургично отстраняване на тъкан. Това е много прецизно облъчване: просто фокусираме дозата върху туморните клетки и имаме много бързо попадение в целта, което причинява по-малко вреда на нормалните тъкани, но е с много висока ефективност срещу туморните клетки “, посочва специалистът.

За предпазване на здравите тъкани се правят подробни изчисления на прилаганите дози, а облъчването се разпределя в множество лъчи от различни ъгли. „Използваме множество лъчи около пациента, така че когато всички те се съберат в целта се получава много висока доза за самия тумор, но същевременно през здравите тъкани преминават ниски дози“, обяснява проф. Абаджъоглу. В наши дни, усъвършенствани технологични устройства позволяват прецизно прицелване в туморните маси за ефективни резултати при по-малко странични ефекти.

Еволюцията на машините: от Кобалт-60 до хирургия без разрез

Проф. д-р Уфук Абаджъоглу твърди, че много неща са се променили за 25-годишния му професионален опит: „Когато бях специализант, лекувахме с апаратите Кобалт-60. Те имаха само един радиоактивен източник и затова прилагахме облъчването в много голяма зона. Единственото образно изследване беше рентгенова снимка, на която рак на белия дроб например се виждаше само приблизително. Казвахме си: тук имаме тумор и може да са засегнати някои лимфни възли, така че облъчвахме основния тумор и профилактично другите места. Както можете да си представите, това водеше до много странични ефекти“.

По-късно кобалтовите апарати са заменени от линейни ускорители, които генерират високоенергийна радиация. Образната диагностика се развива с 3D изображения. „Да вземем например компютърната томография. Започнахме да я използваме както в процеса на планиране на лечението, за да очертаем целта коректно, така и в самите устройства за радиотерапия. Снимаме пациента точно преди процедурата и тогава провеждаме лечението. Това наричаме 3Dконформална радиотерапия“, посочва проф. Абаджъоглу.

След това бе разработена технологията за радиотерапия с модулиранинтензитет (IMRT). „Това означава, че в рамките на даден обем можем да модифицираме лъчението, така че да предпазим здравите тъкани по-добре. Можем да облъчваме едновременно много сложни цели и докато го правим, можем да доставяме по-високи дози в някои зони от нашата цел. Например, можем да насочим по-висока доза във вътрешността на тумора, но в периферията доставяме по-ниска доза, тъй като туморите са по-устойчиви на радиация отвътре и по-чувствителни отвън. Това също ни позволи да постигнем по-малко странични ефекти и по-добър локален контрол върху тумора “, обяснява специалистът от ACIBADEM.

Образно направляваната лъчетерапия (IGRT) е друг вид лечение с радиация. В този случай се използват образни технологии за прецизно доставяне на дозата до раковите клетки. Стереотактичната радиотерапия (SRT) и стереотактичната радиохирургия (SRS) са сред новите технологии. Още през 1997 г. професор д-р Уфук Абаджъоглу и неговият екип бяха сред първите, които използваха устройството Гама нож в Турция. Днес те са все още в същия екип и работят заедно в болница Acibadem. Напоследък стереотактичната радиохирургия се използва не само за мозъчни лезии, но и в други части на тялото - бели дробове, черен дроб, надбъбречна жлеза, коремната област и т.н. „Прилагаме по-малко фракции с високи дози, с цел аблация и унищожаване на тумора“, обяснява проф. Абджъоглу.

Да „виждаш“ туморите по време на лечение

Едно от последните постижения в радиационната технология е устройството MR Linac, което комбинира ЯМР-изображения и линеен ускорител в една машина. ACIBADEM беше сред първите в света, внедрили новата технология през септември 2018 г. Повече от 300 пациенти са лекувани с новото устройство с много добри резултати, казва професор д-р Уфук Абаджъоглу и добавя: „Това беше революционно устройство за нас, защото има три основни предимства. Ядрено-магнитният резонанс е много полезен за изследване на меките тъкани в тялото. Компютърно-томографските или рентгеновите изображения са много полезни за костите, но за да видим добре меките тъкани ЯМР е много по-полезен. Второто предимство на MR Linac е възможността за адаптиране на лечебния план и лечение на пациентите според състоянието им в деня на процедурата. И третото е, че можете да виждате самия тумор, докато го лекувате. Това не е възможно с други технологии. То ни дава възможност да намалим обема на целевия участък за облъчване, който покрива евентуални движения. Например, ако имаме 3 см тумор, трябва да добавим само 3 мм около него и облъчваме този обем. В противен случай трябва да заложим 5 мм, 1 см, 2 см, в зависимост от движението на тумора при дишане. Това ни позволява да облъчваме тумори в близост до много критични структури“.

Различни възможности за персонализирани решения

Разнообразието от възможности за лечение, достъпни в модерните болници, е огромно предимство за лекарите и техните пациенти. „В ACIBADEM разполагаме с нови технологии и различни устройства, от които да избираме. Нямаме ограничение за устройствата, които използваме. Можем да избираме според това кое е най-доброто за конкретния пациент. При нас не нагаждаме лечението на пациента според възможностите на даден апарат; просто избираме най-подходящото за съответния случай“, казва проф. Уфук Абаджъоглу. Например, ако имаме пациент в детска възраст, с голям тумор в краниоспиналната област, което означава, че се е разпространил от мозъка към гръбначния мозък, най-вероятно ще бъде лекуван с Томотерапия. „Това е комбинация от компютърен томограф и апарат за лъчетерапия в едно, точно както ЯМР и Linac, имаме също КT и Linac - това е Томотерапия. Започваме от главата до края на гръбначния канал и можем да лекуваме пациента наведнъж. С други устройства имаме ограничение на облъчвания участък. Те могат да лекуват до 40 см наведнъж. Но ако площта за облъчване надхвърля 40 см, тогава може да имаме проблем в точките на съединение: когато облъчваме на няколко отделни части, в точките на съединение може да се получат по-високи или по-ниски дози лъчение. С томотерапия обаче можем да облъчваме по цялата дължина наведнъж, затова избираме да лекуваме тези педиатрични пациенти или дори възрастни пациенти с краниоспинално облъчване чрез томотерапия “, обяснява експертът на ACIBADEM.

Необходими са опитни медицински екипи, които да вземат предвид всички технически подробности при избора на най-доброто устройство за лечение за даден пациент. В болниците на ACIBADEM всеки случай се обсъжда от мултидисциплинарен консилиум, за да се гарантира, че ще бъдат разгледани всички възможности за лечение. Скорошен случай в лечебното заведение илюстрира предимствата на мултидисциплинарния подход: пациент пристига от чужбина с голям белодробен карцином и множество мозъчни метастази. В родната му страна му казали, че няма смисъл дори от биопсия, защото е в твърде напреднал стадий и с очаквана кратка преживяемост. „Видяхме пациента, той наистина имаше повече от 15 мозъчни метастази, някои от тях по-големи от 3 см, и голяма маса в белия дроб. Направихме биопсия и започнахме радиотерапия в областта на мозъка. Резултатът от биопсията показа, че става въпрос за подтип на рак на белия дроб, който ще се повлияе от таргетна терапия. Това са интелигентни молекули, разработени през последните години. Към днешна дата, повече от 2 години след началото на терапията, все още го проследяваме: пациентът няма мозъчни метастази, повлия се отлично от лечението. Понякога развива костни метастази и тогава прилагаме стереотактична радиохирургия, просто фокално облъчване в 1 или 3 или 5 фракции, и те изчезват. Продължаваме със същото лекарство с възможност за лъчелечение“.

До неотдавна, пациенти с рак на белия дроб и метастази в мозъка имаха средно 6 до 9 месеца преживяемост. Днес някои подтипове, които се откриват с помощта на молекулярна диагностика, могат да се държат под контрол в продължение на години, а пациентите да живеят дълго без симптоми, както при други хронични състояния.

Радикално лечение вече е възможно и при някои метастатични пациенти

Лъчетерапия обикновено се прилага с две основни цели: да унищожи напълно раковите клетки, което се нарича лечебна лъчетерапия, или за облекчаване на симптомите при заболяване в напреднал стадий, което се нарича палиативна лъчетерапия. Последните развития в радиационната онкология донесоха нови възможности за пациентите с рак, включително тези с метастатично заболяване. Проф. Уфук Абаджъоглу обяснява: „През последните години имаме ново определение. В миналото наричахме рак в 4 стадий „метастатична“ болест, което във всички случаи означаваше, че провеждаме само палиативно лечение. Не планирахме радикално лечение като операция и аблативно лъчелечение: стремяхме се просто да ограничим болката, например при костни метастази, или да облекчим симптомите на метастази в мозъка. Но днес някои от тези пациенти наричаме „олигометастатични“. Това означава, че имаме първичен рак, например в белия дроб, и само няколко метастази: например една, две или три метастази в мозъка, една в надбъбречната жлеза - тогава ние наричаме този пациент „олигометастатичен“. И ние лекуваме този пациент с радикални намерения; имаме за цел да го излекуваме.

Проучванията показват, че когато при такива пациенти се проведе локално аблативно лечение, например операция или стереотактична лъчетерапия, те живеят много по-дълго от другите пациенти с метастатично заболяване. Така че, днес лекуваме повече пациенти с метастатично заболяване с радикални намерения за излекуване“.

За допълнителна информация и консултация:

Тел. 02 851 1228

www.acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria

Реклама
Реклама
Реклама