Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/9727792 www.bgdnes.bg

Кето рецепти - идеи за разнообразна и полезна храна в борбата с килограмите advertorial icon

Най-накрая сте взели твърдото решение да се погрижите за формата и здравето си и сте преминали на кето режим на хранене. Единственото, което ви притеснява е дали ще можете да хапвате вкусна и разнообразна храна, когато трябва да намалите до минимум въглехидратите.

Тъй като знаем колко трудно е всяко начало, особено когато се отнася до промяна в храненето се постарахме да подберем специално за вас няколко лесни и много вкусни кето рецепти.

5 вкусни и здравословни рецепти, подходящи за кето режим на хранене

Ароматна пилешка салата

Съставки:

- 150 грама пилешки гърди печени на скара

- Стрък целина

- Глава лук

- Две супени лъжици ситно нарязан пресен магданоз

- Две твърдо сварени яйца

- 1/2 супена лъжица копър

- Една - две нарязани скилидки чесън

- 30 грама майонеза

- Лъжица горчица

- Сол и черен пипер

- Зелена салата

Приготвяне:

Нарежете целината и лука и накъсайте зелената салата. В купа поставете нарязаните продукти, добавете останалите съставки и разбъркайте. Подправете със сол и пипер. Прибавете пилето, нарязано на ленти. Отгоре поставете сварените и нарязани яйца.

Скариди с гуакамоле

Съставки:

- Скариди (по възможност кралски)

- Два броя добре узряло авокадо

- Лют пипер

- Една - две скилидки чесън

- Сок от един лимон или лайм

- Зехтин

- Сол

- Един домат (по желание)

Приготвяне:

Изчистете скаридите и ги пригответе според вкусовете си (на тиган или на скара)

Пригответе гуакамолето по следния начин: Отстранете костилките на авокадото и с лъжица издълбайте месестата част. Поставете я в купа и добавете сока от лайм или лимон. Добавете всички останали продукти и намачкайте с вилица. Трябва да се получи не много гладка смес.

Сложете готовото гуакамоле в дълбока купа, аранжирайте скаридите според желанията си и… Buon Appetito.

Фритата с бекон и аспержи

Съставки:

- 8 филийки бекон, нарязан на тънки ленти

- Една чаша нарязани аспержи (ако не обичате аспержи можете да ги замените с кейл, броколи, спанак, авокадо или тиквички)

- Сирене “Чедър”

- Две скилидки чесън

- 10 големи яйца

- 1/4 сметана за готвене

- 1/4 чаша нарязан магданоз

- Две супени лъжици нарязан пресен лук

- Сол и черен пипер

Приготвяне:

Това е една от най-лесните и вкусни кето рецепти, които можете да приготвите както за обяд, така и за вечеря.

В тиган запържете бекона, докато стане хрупкав, след което го извадете и го оставете върху кухненска хартия. В мазнината, която се е отделила при пърженето му запържете аспержите за няколко минутки. Добавете чесъна и минута след това свалете тигана от котлона.

В купа разбийте яйцата, добавете ? от готовия бекон, ? от сиренето, сметаната, ? от зеления лук, аспержите, солта и пипера. Разбъркайте добре и изсипете съдържанието в намазана с олио или зехтин тава.

Печете фритатата за около 10 - 15 минути или докато яйцата станат готови. Няколко минути преди да извадите ястието от фурната добавете отгоре останалото сирене, за да се разтопи. След като извадите фритатата поръсете с останалия лук и с бекона.

Кето бисквити с фъстъчено масло

Съставки:

- 1 и 1/2 чаша неподсладено фъстъчено масло (разтопено)

- 1 супена лъжица кокосово брашно

- 1/4 чаша захар Swerve (може да заместите с еритритол)

- Чаена лъжичка екстракт от чиста ванилия

- Щипка кашерна сол

- Черен шоколад 85% (един или два)

- Лъжица кокосово масло (разтопено)

Приготвяне:

В купа смесете фъстъченото масло, кокосовото брашно, захарта, ванилията и солта и разбъркайте до гладка смес. В тава поставете хартия за печене. С лъжица оформете топчета, натиснете ги малко, за да добият формата на бисквити. Оставете тавата в хладилника за един час, за да стегнат кето бисквитките.

През това време разтопете шоколада и кокосовото масло и разбъркайте добре.

Извадете охладените бисквити от хладилника и ги потопете една по една в сместа от шоколад и кокосово масло. Отново поставете бисквитите в хладилника за около 10 минути, за да се охладят добре. Хапвайте ги студени.

Двойно шоколадови кексчета (мъфини)

Съставки:

- Две чаши бадемово брашно

- 3/4 чаша неподсладено какао

- 1/4 подсладител

- 1 и 1/2 бакпулвер

- Чаена лъжица кашерна сол

- Едно пакетче малко (разтопено)

- Три големи яйца

- Чаена лъжица екстракт от чиста ванилия

- Един тъмен шоколад 85%

Приготвяне:

Загрейте фурната. През това време в купа разбъркайте бадемовото брашно, какаото, подсладителя и кашерната сол. Добавете яйцата, разтопеното масло, ванилията, разтопения шоколад и разбъркайте всички съставки добре.

Разпределете сместа във формичките за мъфини и печете до готовност.

Всички кето рецепти, които ви предложихме са лесно изпълними, вкусни и здравословни.

Реклама
Реклама
Реклама