Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2234586 www.bgdnes.bg

Свобода за убиец на полицай

Цветан Петров, който уби полицая Цветан Младенов, отърва затвора, научи "България Днес". Гардът получил тихомълком едва 3 години условна присъда за жестокото меле пред столичния тузарски клуб "Текила" на 3 март миналата година.
Петров е бил признат за виновен от Софийския градски съд още в началото на февруари тази година. Присъдата е била потвърдена в края на юни и от апелативните магистрати.
Според мотивите на съда 31-годишният подсъдим е действал умишлено и е съзнавал, че може да рани тежко своя съперник и пряко го е целял. В същото време обаче магистратите са категорични, че става въпрос за небрежност.
Според изготвените експертизи по делото след аутопсията на Цветан Младенов била установена тежка черепно-мозъчна травма, довела до смъртта му. Полицаят е починал не от юмруците на своя опонент, а след като се ударил в бордюра пред тузарската дискотека.

"Травмата не е получена директно от нанесените от Цветан Петров удари, а е резултат от падане от височината на собствен ръст", категорични са съдиите. Доказано било също, че падането е причинено от юмручен удар, нанесен в областта на горната устна, след като униформеният бил нокаутиран.

Реклама

"Мястото на нанасяне на удара, силата и интензитетът му, както и наличието на значително количество алкохол в кръвта на пострадалия са довели според вещите лица до загуба на равновесие у полицая", обяснява се в мотивите към присъдата.
За леката присъда роля изиграва и чистото съдебно минало на Петров, изразеното съжаление за стореното и провокативното поведение от страна на пострадалия.
Съдът не се е съобразил и с това, че жертвата е полицай.

"Законът не дава на служителите на МВР привилегировано положение спрямо останалите лица. Засилена наказателноправна защита законодателят предоставя на тези служители единствено в случаите, когато същите изпълняват служебните си задължения", обясняват магистратите. В нощта на 3 март Цветан Младенов е бил в отпуска.
Охранителят Цветан Петров вече е осъждан с присъда за лека телесна повреда през 2006 г., твърдят обаче негови познати. Той е родом от Куртово Конаре и в района е известен с прякора Закса. Прякорът си получил от филма "Бенджи, Закс и Звездния принц", разказват негови приятели. Аверите му от Пловдив твърдят, че той е бивша барета, бил е шампион на страната по киокушинкай, дори е изкарал спецкурс в Израел за лични гардове. Това обяснява как с 3 бързи удара на каратист успява да свали на земята подпийналия Цветан Младенов. Единственият задържан по случая е Закса, други евентуални участници или поръчители на побоя няма арестувани.

41-годишният полицай Цветан Младенов на два пъти отървава смъртта по време на полицейски акции. Преди да загине, той е взводен командир в охранителна полиция в Четвърто РПУ. Награждаван е като "Полицай на годината", след като през пролетта на 1998 г. задържа убиец секунди след въоръжен грабеж на чейндж бюро. Тогава Младенов, който е в спецподразделението "Сигма", кара мотор и се озовава на бул. "Евлоги Георгиев" в момент, когато убиецът Александър Николов излиза от вече ограбеното обменно бюро "Джиро тръст", където е стрелял в касиерката и охранителя. Секунди преди задържането Николов се опитва да стреля по полицая, но за щастие вече е изпразнил пълнителя на пистолета си в чейндж бюрото. По-късно полицаят остава без пръст, след като отново гони бандити и кола минава през ръката му. Затова е издигнат от сержант в офицер - става младши лейтенант предсрочно. Преди да стане полицай, Младенов е бил гребец, имал е специални познания по ръкопашен бой. Съпругата му Мария Младенова предполага, че той е бил нападнат изневиделица и в гръб, тъй като в противен случай е щял да окаже сериозна съпротива във фаталната вечер.

Боят станал заради моделката Руми Пеева

Полицаят Цветан Младенов бе брутално пребит на излизане от излъскания клуб "Текила" в района на Народното събрание в нощта на 3 март миналата година. По време на инцидента униформеният бил в отпуск и излязъл да се забавлява с приятели.
Докато бил в тузарското заведение, Младенов подпийнал и започнал да флиртува с нежната половина от компанията на син на петролен бос. Богаташът се ядосал, че така задяват момичетата му, и на няколко пъти пратил своите гардове да предупредят Цветанов. Обстановката се нажежила до червено заради манекенката от "Визаж" Руми Пеева. В компанията била и репортерката на Гала - Зейнеб Маджурова.
"За кого работите, искате ли да останете без работа." Подхвърлил Младенов и се заканил, че "ще се разберат отвън". На излизане от заведението гардът Цветан Петров го нападнал отзад и с три премерени удара в главата го повалил на земята. Един от ударите е разцепил черепа на полицая от челото до тила, а когато паднал на земята, си ударил главата в тротоарните плочи, след което изпаднал в кома. Продавач от магазина за пури точно до входа на бара го е видял и се е обадил на телефон 112. Цветан лежал на плочките цял час, докато дойде линейка. Тя обаче не била подходящо оборудвана и чакали още 15-ина минути втора кола.
Малко след инцидента полицията задържа 31-годишния Цветан Петров от пловдивското село Куртово Конаре, известен на органите на реда с хулигански прояви.
"Имахме сблъсък с полицая Цветан Младенов след футболен мач в София, аз бях в агитка. Затова го мразя и с побоя исках да му отмъстя", признал убиецът при разпитите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама