Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/3878071 www.bgdnes.bg

Легендарният Николай Илиев на 50: Сърцето ме спря за треньор

Добромир ДОБРЕВ

Днес големият български футболист Николай Илиев навършва 50 години. Само преди няколко дни легендата на "Левски" обяви, че напуска Управителния съвет на клуба. Футболист щ1 на България за 1987 г. говори пред "България Днес" за тежката ситуация в "Левски" и за нещата от живота.

- Г-н Илиев, честит юбилей! Как се чувства един мъж на 50?
- Щастлив съм, защото създадох прекрасно семейство. Имам две страхотни дъщери. Най-голямата ми радост е внукът ми Никълъс. Доволен съм от това, което постигнах в живота си. За съжаление рано приключих кариерата си заради контузии. Да станеш футболист щ1 на България и да получиш признание в най-силното първенство в света тогава - италианското, за мен това значи много. Най-радостен съм, че бях футболист на "Левски".
- Съжалявате ли за нещо?
- За много неща съжалявам. Допуснах грешки, може и да съм обидил или засегнал някой. В крайна сметка децата ми нямат повод да се срамуват от мен. Това е най-важното.
- Бяхте в САЩ по време на великото американско лято преди 20 години. Боли ли ви, че не взехте участие?
- Много съжалявам, че не играх на световното. Бях сигурен, че след тежката контузия ще успея да се завърна. На подготовката получих нови проблеми с ахилеса. Едвам стъпвах по улиците в Америка. Постоянно пиех лекарства, но винаги бях готов да стисна зъби и да вляза на терена. Все пак се радвам, че бях част от този успех.
- Много ли празнувахте в Америка?
- Празненства в САЩ имаше непрекъснато. Още от историческата първа победа срещу Гърция. Това беше и основната ни цел. Тези успехи дойдоха напълно закономерно. Преди това Господ три пъти ни лиши от участия на европейски първенства.
- Каква лична цел сте поставили пред себе си?
- Би трябвало да е свързана с футбола. С опита, който имам, мога да бъда полезен. Надявам се да е в "Левски" или националния отбор.
- Завършил сте треньорската школа в Коверчано, Италия. Нямате ли апетит към кариера на треньор?
- Черна котка ми мина път. Веднага след като завърших школата, ми се случиха проблемите със сърцето. Бях се насочил към треньорската професия, но лекарите ми препоръчаха да бъда настрани от стреса. В живота човек никога не бива да казва никога, така че не се знае нищо.
- Къде ще отпразнувате юбилея си?
- Реших да съм със съпругата си, двете дъщери, зетя, внука, който веднага след мен навършва 2 годинки. Ще отидем в Северна Италия, запазени са ресторанти. Като се върна, ще се почерпим и с приятелите.
- Вие чествате 50 години, а "Левски" - 100. Ситуацията в клуба не е никак празнична.
- Нормално е настроението да е минорно с оглед на резултатите, които се получават този сезон. Няма я играта, няма го класирането, което приляга на "Левски". Докато имаме, макар и минимални, шансове за титлата, трябва да се борим за нея. Ние, юношите на клуба, винаги сме възпитавани да играем само и единствено за първото място. Духът в последните години се загуби и това е нещо очевидно. Той може да се върне само с налагането на юноши на "Левски". Видяхме в последните два мача, че само с влизането на няколко млади момчета от школата с какво себераздаване игра отборът. Това е пътят.
- Какви са причините да подадете оставка в УС на "Левски"?
- Оставка подава човек, който смята, че е сгрешил. Внесох молба за напускане. Не съм съгласен с вземането на еднолични решения относно спортно-техническата част. Управителният съвет не функционира така, както би трябвало. Тази година нито един път не сме седнали на една маса. Много пъти настоявах за това, но все ми се казваше след този мач, след онзи... На това събрание би трябвало да присъства и президентът на клуба - да се видят проблемите, да се дадат идеи, да се вземат решения. По спортните въпроси, вместо да се поискат мнения от специалисти, решенията винаги са самостоятелни. Както се вижда, те не са в полза на "Левски".
- Батков ли е виновен за кризата в "Левски"?
- Поздравявам Батков, че в тази финансова криза издържа отбора. Изпълнителният директор  Константин Баждеков работи денонощно, върши изключително тежка и полезна работа. Но не може всичко да се струпва върху него. Миналата година нещата функционираха перфектно. Наблюдавах школата. Направихме много професионален екип и резултатите не закъсняха. След като загубихме титлата срещу "Славия", нещата се обърнаха с главата надолу. Започнаха непрестанни промени, размествания. Допускаха се грешки след грешки.  
- Феновете вече открито изразяват негодуванието си срещу Батков. Правилно ли е това?
- Нормално е феновете да протестират с оглед на резултатите. Но аз съм убеден, че самият Батков не е искал да взема грешни решения. В спортно-техническата част трябва да бъде направен един силен екип. Естествено, последното решение трябва да бъде на Батков, но имайки предвид идеите на хората, които разбират от това.
- Може ли "Левски" да тръгне напред с този собственик, или трябва да се търси генерална промяна?
- Сигурен съм, че "Левски" вече е тръгнал нагоре и това ще се види още в следващите мачове.
- Дори да е така, за 100-годишнината отборът няма да има нито титла, нито купа, нито стадион...
- Най-реалната ни цел е влизане в тройката. С всичките проблеми това ще бъде един добър завършек на сезона.
- Ще се справи ли Георги Иванов-Гонзо в "Левски"? Той веднъж вече се провали като директор, а сега е чакан като месия.
- Пожелавам на Георги Иванов от все сърце успех. Ще му дам един съвет - нека да не си мисли, че сам ще може да се справи със ситуацията.
- Виждате ли подходящ треньор за отбора?
- Бях убеден, че Ивайло Петев щеше да се справи перфектно. На мен винаги фаворит ми е бил Димитър Димитров-Херо. Мъри също може да работи успешно, познавайки отлично обстановката. Това, което направиха феновете с Петев, е без коментар. Ако аз бях ръководител, нямаше да ги допусна да стъпят на стадиона. Те лепнаха завинаги петно на клуба. Това го направиха срещу "Левски". Дори и Петев да е бил от ЦСКА, няма никакво значение, въпрос на професионализъм е. По наше време беше друго. Аз никога не съм си и помислял, че мога да облека червената фланелка. Феновете нямат право да определят кой ще е треньор.
- Моделът на "Лудогорец" се оказа успешен, защо дръпнаха толкова много?
-  Кирил Домусчиев е създал една перфектна организация. За мен този състав просто няма място в "А" група, заслужава да бъде в по-силен шампионат. В началото никой не вярваше, че Стойчо Стоев може да постигне такива резултати. Да не забравяме и Петев. "Лудогорец" заслужава тази година да е отново шампион.
- По ваше време редовно биехте ЦСКА. Посъветвайте сегашните футболисти как се вкарват голове на вечния враг?
- В състава винаги бяхме по 7-8 юноши на "Левски". Излизахме на терена абсолютно сигурни в успеха и знаехме, че ще победим. Просто не сме си и помисляли, че може да завършим дори наравно. Докато разчитаме на чужденци, дошли като свободни агенти в последния момент, не може да се очаква нищо. Аз съм убеден, че те въобще не осъзнават в какъв отбор играят. На тях въобще не им и пука как ще завърши мачът с ЦСКА. За тях е важното кога ще си вземат заплатите, кога ще отидат на дискотека и с коя фолкпевица ще излязат.
- С какво ще се занимавате оттук насетне?
- Надявам се отново с футбол. Естествено, че бих работил в друг отбор, но "Левски" е отборът на сърцето ми, нямам причина да го оставя.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама