Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4895329 www.bgdnes.bg

Д-р Дончо Етугов, дерматолог: В горещините се пазете от насекоми

Д-р Дончо Етугов е главен асистент към Катедрата по дерматология и венерология на Медицинския университет - София. Консултант на НЗОК по кожни и венерически болести. Завършил е Медицинския университет в София. После специализира обща дерматология в университетската болница "Сен Луи" в Париж. Член е на Българското дерматологично дружество. Пред "България Днес" д-р Етугов обясни какви грижи да полагаме за кожата в горещите дни.

 

- Д-р Етугов, когато чуете прогноза за времето с много високи температури - каквито ни очакват в следващите дни, очаквате ли пред вратата на кабинета си много пациенти?
- Това се случва всяко лято. Горещините са предпоставка за повишаване както на обривите от самата топлина, така и за влошаване на съществуващи вече кожни заболявания. Високите температури са свързани с обилно изпотяване и обилно претопляне на тялото, а това обостря дерматитите като цяло.
Хората, които не са имали до този момент проблеми с кожата, през лятото също не са застраховани. Една от причините са насекомите. Именно през топлото време при тях настъпва фазата на размножаване и те имат нужда от обилно хранене. Затова в горещините зачестяват и дерматитите вследствие на ухапване от насекомо. Тези болести се разделят на две групи. Едната представлява чисто алергичната реакция на кожата от попадналите белтъци от насекомите - чрез слюнката, чрез токсините по време на убождането с хоботчето и т.н. В другата група поставяме попадналата бактериална флора в мястото на ухапването, вследствие на което се предизвиква допълнителна бактериална инфекция. Появяват се сърбежи, мехури, пълни с течност.
- Какво трябва да правим, ако се получат такива мехури - особено във време, в което тялото се поти обилно?
- В никакъв случай мехурите не трябва да бъдат разчесвани. Най-добре е да бъдат погледнати от лекар. Той ще прецени дали да се даде чист антибиотик или пък препарат с успокояваща и антибактериална съставка. Предпочитани са разтворите, геловете, в никакъв случай мазни препарати.
- Има хора, които трудно успяват да изберат подходящ слънцезащитен продукт в горещините. Трябва ли те автоматично да купуват най-високия фактор?
- Слънцезащитните продукти зависят от типа кожа. Често се случва, когато наближат горещините и излагането на плаж, хората вече да идват в кабинета и да се консултират. Няма нищо срамно в това.
- Ако получим слънчев обрив, купим си фенистил гел или подобен продукт и обривът се успокои през нощта, може ли на другия ден отново да сме на плаж или да се разхождаме под силно слънце?
- Не е желателно, макар че много плажуващи го правят. При наличие на слънчева алергия е много важно първо кожата да се адаптира, за да не реагира толкова остро на слънцето. Добре е да се взема перорален препарат, за да намали реактивността на слънчевия алерген. Да се маже кожата с локални кортизонови препарати. И излагането на слънцето да става бавно и много плавно.
- От десетилетия, когато изгори на плаж или докато ремонтира вилата си или колата пред блока, българинът се маже с кисело мляко. Правим ли нещо полезно така?
- Киселото мляко е охлаждащ продукт, още повече че седи винаги в хладилника. То хидратира кожата, защото съдържа много вода. Евентуално някои от съставките на млечната киселина могат да облекчат изгарянето, макар че досега няма научно доказан механизъм за това. Та при тежко изгаряне е много по-разумно да се консултирате с дерматолог, който да назначи противовъзпалителни средства. Тъй като при слънчево изгаряне се отделят кисели продукти, добре е се въздейства с основа, за да се получи неутрализация. Ако лечението се приложи непосредствено след изгарянето, неприятните ефекти като болка, червенина, белене са много по-редуцирани.
- Една от проблемните зони за кожата в горещините са подмишниците. Много често там е появят зачервявания, възпаления, понякога гной. Как да го избегнем?
- Хубаво е епилацията на подмишниците да се прави поне 2 дни преди излагане на слънце и ходенето по големи жеги. Особено важи това за хората, които използват кола маска. Тя намалява бариерната функция на кожата, като отнема част от роговия й слой. По този начин улеснява възможността в нея да проникват други вещества. Затова всички средства, които слагаме след епилация под мишниците - включително тези против изпотяване, проникват много по-бързо и често отключват остра реакция. Да не говорим, че самото зачервяване вследствие на епилацията вече е обострило кожата, тя вече е дерматитна. И като я опечем или сложим някакъв агресивен продукт против изпотяване - най-често на спиртна основа, кожата пламва и се възпалява още повече.
- Трябва ли да са по-внимателни хората с повече бенки по кожата в горещините?
- Добре е да си знаем кои бенки са рискови. Това става само чрез консултация с дерматолог. В общи линии е достатъчно човек да не допусне изгаряне и няма да има проблем с бенките си. При много рискови невуси, които предстои да бъдат оперирани в скоро време, е препоръчително да бъдат прикрити с лепенка, ако ще се ходи на плаж или ще седим на продължително слънце.
- Вече е доказано, че слънцето състарява кожата, ако не полагаме грижи. Какво да направим през лятото, за да не ни се появят бръчки през септември?
- Кожата трябва да бъде много добре хидратирана в горещите дни. Ако е светла и суха, добре е да се ползва противослънчев продукт на базата на олио. Така кожата ще е хидратирана и омазнена.
Като цяло задължително трябва да се ползват продукти и за след плаж - т.нар. after sun. Хидратация трябва да има и по време на самия плаж. Много светлият тип хора - с руси коси, сини очи, много бяла кожа, почти никога не потъмняват, но пък лесно горят. Затова ги съветвам между 11,00 и 15,00 часа изобщо да не се показват на слънце. Ако са на плажа, да са под чадъра. Добре намазани със слънцезащитен продукт и там, тъй като и отразената чрез морето слънчева светлина е страшна.
В по-възрастните категории хората могат да се предпазят от появата на бръчки след лятото и чрез интензивна хидратация с процедури. Било то маски или инжекционна мезотерапия, която да хидратира и да вкара хиалуронова киселина. Това е абсолютна превенция на сбръчкването и състаряването! Може спокойно да се прави и през лятото. Но трябва да е 2-3 дни преди излагането на слънце, за да се успокои кожата от боденето при мезотерапията. И за да не пигментира на местата на убождането. По-мургавите хора са склонни на такава пигментация и те трябва да са най-внимателни.
- Полезно или вредно е обтриването на лицето с лед в горещините?
- Еднократно, при голямо затопляне и ако усещаме парене, може да направим такова обтриване. Но е по-добре ледът да бъде сложен в торбичка или дори обвит в мека тъкан. Да няма непосредствено мокрене на кожата, а да я охладим през плата. Така се понася по-добре. Охлаждането е по-равномерно и няма опасност от появата на спукани капиляри.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама