Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/4957241 www.bgdnes.bg

Петър Вучков на 77 г.: И ромите ме питат за "Минута е много"

- Честит рожден ден, господин Вучков, и да сте жив и здрав още дълги години. Вероятно телефонът ви не спира да звъни?
- Благодаря ви. Да, наистина от сутринта приемам поздравления, което ме прави истински щастлив. Това е най-важното в живота на един човек - да бъде обичан и да не остава сам на празници. Обаждат се приятели, колеги от телевизията, участници в "Минута е много". Благодаря на всички, които не са ме забравили.


- А как ще посрещнете празника, получихте ли вече подаръци и какви?
- Скромно, както държавата е определила за всеки един пенсионер като мен. С пенсия от малко под 300 лв. не мога да си позволя някакво разточително тържество. Ще се съберем на една скромна трапеза с кокошка и бутилка вино. Съпругата ми вече ми направи подарък, но няма да казвам какъв е.

Реклама


- А Лили Иванова, с която сте близък, обади ли ви се?
- Все още не, но денят не е свършил и вероятно ще го направи. С Лили ни свързва голямо приятелство, а към нея изпитвам истинско професионално възхищение. Няма друг артист като нея. Много съм й благодарен, че ме покани на големия си концерт в "Арена Армеец". Лили ще остане завинаги в историята на тази голяма зала с факта, че е първият изпълнител, който я напълни до краен предел.
От естрадните певци изпитвам голям респект и към Васил Найденов, който утре (б.р. - днес) също празнува рожден ден. Използвам случая да му пожелая от страниците на вашия вестник да е жив и здрав и да продължи да ни радва с хубавия си глас.


- Голяма част от чара на гласа му се дължи на цигарите, които е изпушил?
- Аз също бях страстен пушач, но ги отказах напълно след преживените два инфаркта и четири байпаса и дължа живота си на проф. Якимов, който ме оперира. Пушех много и просто няма да е педагогично и възпитателно да спомена бройката. Повтарях си, че няма сила, която да ме откаже от цигарите, но ето, че вече години наред не пуша. Лудостта ми стигна дотам, че пропуших отново след възстановяването от първия инфаркт.


- Сега вече вероятно се чувствате като напълно нов човек. Давате ли съвети на младите да не пушат?
- Чувствам се прекрасно. Не раздавам съвети. Не съм като онези дами с интересно минало, които изведнъж стават големи моралисти. Вкъщи навсякъде има пепелници и гостите ми могат да си пушат и в мое присъствие, но аз не си го позволявам. Защо пушех толкова? Професията на актьор в театъра е доста нервна, всички наоколо го правеха и аз не бях изключение.


- Предаването "Минута е много" издържа дълги години в ефира. Как в БНТ при липсата на реална конкуренция от страна на други телевизии и мерене на рейтинги се вземаха решения кое предаване да се излъчва и кое да се спре?
- Форматът на "Минута е много" като телевизионно състезание е гениален. В него няма губещи. Ако играчът се забави с отговора и зрителят пред екрана го знае, той си казва: "Ето, аз съм по-умен" и е доволен. Ако пък не го знае, научава нещо ново и пак печели. Като цяло телевизията няма много свои рожби, защото в голяма степен е взаимствала много от пресата и радиото, които са съществували преди нея. Но едно от автентичните й чеда е именно телевизионното състезание. Тук е моментът да се отдаде заслугата на неговата създателка проф. д-р Лилия Райчева, която и в момента е преподавател в Журналистическия факултет. Допреди "Минута е много" съм водил и други телевизионни състезания, но доста по-тежки, ако мога така да се изразя. Относно рейтинга мога да кажа, че са ни гледали повече зрители, отколкото "Всяка неделя" - друга телевизионна легенда от епохата, когато имаше само БНТ. В новите времена също показахме завидна гледаемост.


- Едно е сигурно - "Минута е много" явно не ви е направило богат, но поне сте известен...
- О, така е, колкото и нескромно да прозвучи. Като изляза на улицата, и хората продължават да ме възприемат като господин "Минута е много". Дори и ромите се обръщат към мен на техния си език, който поназнайвам и питат кога ще има пак "Минута си бут", както звучи на ромски "Минута е много".


- Гледате ли телевизия и имате ли любими предавания?
- Гледам телевизия дори и в момента. Какво да ви кажа - има хубави и лоши неща. Не мога да възприема обаче така нашумелия "Биг брадър", особено сегашното му издание с тези хора вътре.

Реклама


- Но продуцентите казват, че това е извадка на обществото в България. Това сме ние, погледнати в огледалото?
- Отказвам да го повярвам. Сигурен съм, че българинът не е такъв, какъвто ни го представят в "Биг брадър".


- И един последен въпрос, за да дадем шанс и на останалите хора, които искат да ви поздравят, и да ви дадем възможност да се подготвите за празника - според фактите сте беден и болен пенсионер, а излъчвате толкова оптимизъм и позитивизъм като заговорите?
- Всичко е въпрос на самочувствие и самооценка. Не се ли цениш сам, и другите няма да те ценят.

Реклама
Реклама
Реклама