Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4986703 www.bgdnes.bg

Може да има мораториум за присъединяване на нови мощности с биогориво

Мораториум върху присъединяването на нови мощности с биогориво, задържане и дори поевтиняване на тока до края на годината, публичен регистър за собствениците на ВЕИ, както и въвеждане на правилото- при нарушение ВЕИ да бъде лишавано от изкупуването на ток на преференциални цени, са обсъдили работодателите и премиерът Бойко Борисов.

Работодателските организации ще ни помогнат за по-голяма прозрачност върху работата на енергийните дружества, но и за контрол върху разходите . Това каза председателят на енергийната комисия Делян Добрев след среща във връзка проблемите в сектор "Енергетика" с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет. "Работодателските организации са наши партньори и съм сигурен, че ще ни помогнат за по-голяма прозрачност върху работата на енергийните дружества, но и за контрол върху разходите. Това все още е проблем, който с участието на работодателите в бордовете на държавните дружества, може да бъде решен", обясни Добрев. "Решихме да се извършва постоянен мониторинг върху финансовото състояние на НЕК. Цени не са коментирани, КЕВР решава това", посочи той.

Реклама

На въпрос дали ще имаме проблем с ЕС заради този мораториум и обсъждана ли е оставката на Иванов в НС, Добрев коментира : "Искането на работодателите за мораториум може да стане по друг начин като се премахнат последните останали преференциални цени оттук нататък, което не нарушава европейското законодателство". "Въпросът за оставка на Иван Иванов не е обсъждан в парламента. Това е искане на работодателите", посочи Добрев.

На въпрос за това дали токът за индустрията може да се намали, заради намаляването на газа от 1 ноември, шефът на КРИБ Кирил Домусчиев отговори : "Всичко е в ръцете на КЕВР. Възможностите са много, но никой не може да влияе на КЕВР". "Причините за срещите в парламента, които предстоят са за спиране на злоупотребите в енергетиката и искане за освобождаването на председателя на КЕВР Иван Иванов", заяви той.

Васил Велев, председател на АИКБ допълни, че според техните калкулации цената на тока може да се намали незабавно. "От 1 ноември ще има много повече възможности. Това е една от причините за искане на промяна в ръководството на КЕВР, защото и сегашната цена на лежи на здрава основа", каза още Велев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама