Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4987078 www.bgdnes.bg

Ще прекратяват договори на централи с преференциални цени

Дългосрочните договори на централи с преференциални цени ще бъдат прекратявани ако при тях се установят злоупотреби и измами. Освен това електроенергията им няма да бъде изкупувана вече на тези цени, обяви Делян Добрев в парламента след среща на ГЕРБ с представители четирите работодателски организации, на която са обсъдени мерки за справяне с проблемите в енергетиката.

Той добави, че за това ще се впише ясен текст, който да прекрати подобни злоупотреби.

Добрев обясни, че е важно в следващите шест месеца да се приключи либерализацията на пазара, така че всички производители да са поставени на пазарна основа. Тогава те щели да бъдат принудени да се реформират и да съкратят разходите си.

Реклама

"Бордовете на държавните енергийни дружества са от по трима човека, не виждам проблем един тези трима да бъде представител на работодателите. Те могат да бъдат от полза, защото те самите управляват дружества, които в почти всички случаи са много по-добре управлявани откокото държавата управлява собствените си дружества. ", коментира Добрев относно евентуалното участие на частния бизнес в държавната енергетика.

Добрев обясни, че нямат решение относно оставката на шефа на КЕВР. Според него регулаторът е независим и проблемът не е състава му, а в реформите, които трябва да се направят в енергийния сектор.

Той допълни, че на срещата са обсъждани три законодателни промени. Едната е била да отпаднат преференциалните цени за енергия, произведена от оборска тор. Тази поправка парламентарната група на ГЕРБ щяла да подкрепи.

"Ще подкрепим предложението за отпадане на преференциалните цени за изкупуване на енергия, тъй като има наредба на Министерство на земеделието и Държавен фонд Земеделие и те ще получат подкрепа от ЕС в размер на 70 млн. евро, за да финансират такъв тип централи. Тоест преференциални цени вече не са необходими", обясни Добрев.

"Говорихме да бъдат публикувани собствениците на всички централи, които получават преференциални цени, без значение дали става въпрос за ВЕИ, когенерации или друг вид непазарни централи”, обясни той.

Васил Велев, председател Асоциацията на индустриалния капитал обясни, че вече има постигнато съгласие, че дългосрочни договори за задължително изкупуване на преференциални цени не са необходими. Той привества потенциалните инвеститори в енергетиката, но поясни, че те трябва да продават на свободния пазар.

Реклама

"Срещнахме разбиране и подкрепа и за предложенията си за разкриване на информация за собствениците, дейността и договорите на производителите на енергия, която се изкупува по преференциални цени, тъй като това е държавна подкрепа, държавна помощ и обществото трябва да знае това”, добави Велев .

„Председателите сме на мнение, че разговорите, които провеждаме, както и експертните групи, които създадохме, пътната карта за реформи в енергетиката, ще доведат до нужните мерки за намаляването на цената електрическата енергия за бизнеса от 1-ви ноември и решаване в по-дългосрочен и средносрочен период на проблема. Ще предложим на нашите членове протестът да не се състои и тези решения ще се вземат до края на седмицата”, каза още Васил Велев.

Според него 330 млн. е сумата, която държавата подарява всяка година на двете американски централи. Той уточни, че няма европейска директива, която да ни задължава в цената на ел. енергията да калкулираме тези договори, т.е тази сума може да бъде извадена от цената на тока, а така тя ще се върне на нивата от преди 1-ви август. Това е едно от предложенията, внесени от работодателите, което е подкрепено и от синдикатите.

Делян Добрев обясни, че колкото по-съществени са реформите в енергетиката, толкова повече пари ще се спестят, което ще даде възможност на КЕВР да регулира цените.

"От началото на годината свалихме дефицита от 800 млн. на 400 млн. След това с отлагането на решението на регулатора с един месец, успяхме да осигурим чрез намаляване на разходите и увеличаване на приходите 100-150 млн. лв. Дефицитът, който остана е около 300 млн.лв, а това е и регулаторното решение от 1-ви август"., добави Добрев

Реклама
Реклама
Реклама