Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5022901 www.bgdnes.bg

Обама: Руските удари водят към катастрофа

Само 5% от тях били срещу “Ислямска държава”

Стратегията на Русия в Сирия е гарантирана катастрофа. Това каза президентът на САЩ Барак Обама, предаде АФП.

Владимир Путин “не прави разлика между групировката “Ислямска държава” и умерената сирийска сунитска опозиция. От руска гледна точка всички те са терористи. А това е гарантирана катастрофа. Въздушните удари на Москва срещу умерената опозиция ще са контрапродуктивни”, смята Обама.

Реклама

Той отбеляза, че е възможно заедно с Москва да се намери политическо решение на сирийския конфликт, ако Русия признае, че сирийският президент Башар Асад трябва да напусне властта.

“Опитът на Русия и Иран да поддържат Асад и да се опитат да умиротворят населението само ще ги доведе до затъване в тресавище”, каза Обама, цитиран от Ройтерс. Той подчерта, че водената от САЩ коалиция иска такова решение на кризата, което да сложи край на кръвопролитията и на потока от бежанци.

Само 5% т.е. 1 на 20 руски удара са срещу “Ислямска държава”, обяви и военният министър на Великобритания Майкъл Фелън. Според него руснаците не се колебаят да убиват цивилни, за да опазят Асад. В събота бе съобщено за 39 цивилни жертви.

В същото време Москва изброи успехите си срещу джихадистите. Руското военно министерство съобщи, че в поредния ден на бомбардировките са нанесени 9 точни удара, включително по команден пункт и подземен склад с боеприпаси на “Ислямска държава”. Унищожените обекти били общо 50 от началото на операциите. Според сирийски активисти от Латамна била ударена и болница в града, в която се лекуват обучавани от САЩ членове на опозицията.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама