Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5147909 www.bgdnes.bg

Айфеловата кула в Русе

Иво АНГЕЛОВ

Айфеловата кула строят в Русе! Това ще се случи по време на предстоящия фестивал на ледените фигури, който ще се проведе в града в навечерието на коледните и новогодишните празници за втора поредна година.


Скулптори от осем държави ще се включат в изработването на любопитни фигури, които ще радват русенци и гости на града. Творци от Франция, Белгия, Полша, Унгария, Латвия, Русия, Украйна и България ще изваят своите скулптури на тема "Русе в мечти от лед".

Реклама


"Фестивалът ще бъде като мащаб два пъти по-голям. Миналата година го направихме с 60 блока лед. Тази година фестивалът ще бъде направен със 130 блока лед", разказа началникът на общинската дирекция "Хуманитарни дейности" в Русе Ирена Петрова.


Началото на фестивала ще бъде дадено на 14 декември, като в първите два дни ще се изгражда леден бар, на който консултантите на фестивала ще изваят от лед световни символи. Безспорно най-интересни се очаква да бъдат Айфеловата кула и дворецът "Тадж Махал". Останалите ледени скулптури ще бъдат държани в тайна до последно, за да бъдат изненадани посетителите на мразовитото събитие. За нуждите на творците ще бъдат изразходвани над 15 тона лед.


Фестивалът на ледените фигури е част от пъстрата коледно-новогодишна програма на Русе, която ще започне на 2 декември и ще завърши на 1 януари 2016 г., когато русенци ще се забавляват на площада с поп певицата Лора Караджова и фолклорен танцов театър "Найден Киров".


В Русе, който се слави като града на десетки пионерски неща в България, е била и първата подобна снежна проява. Бай Денчо Ножаров е бил собственик през миналия век на легендарната сладкарница "Швейцария". Тя се е намирала на главната улица "Александровска", на мястото на бившия "Детмаг", където пък сега има заведение и магазини.


Пред сладкарницата, известна не само с хубавите си пасти, торти, баклави и други лакомства, всяка зима оживявали фигури на хора и животни от лед. През 30-те и 40-те години на миналия век самоукият скулптор е използвал малка метална лопатка, с която е лепял и извайвал майсторски своите творби с внушителни размери.

Реклама

Съвременниците му разказват, че бай Денчо бил много щастлив, когато минувачите разпознаели видната личност, направена от сняг. За времето си тези снежни фигури са били една от най-големите атракции по централната улица на Русе. Около необикновените скулптури винаги е имало любопитни граждани, които са обсъждали както фигурите, така и политиката. Те понякога гадаели какви са хората или странните животни, израснали от сняг. Самият бай Денчо не разкривал кого е изобразил, за да провокира въображението на съгражданите си.


От запазените снимки обаче ясно се виждат лицата на световноизвестни личности, останали в човешката история. Сред тях са съветският диктатор Йосиф Сталин, руските писатели Максим Горки и Александър Пушкин, както и немският композитор Рихард Вагнер. Дори има запазена снимка от италиански вестник, която коментира таланта на бай Денчо и направения от него бюст на Галилео Галилей с надписа "И все пак тя се върти".


Изработените фигури на тазгодишния фестивал ще красят различни зони в дунавския град, докато се разтопят. От община Русе умишлено са избрали по-усойни и сенчести места, за да може снежните шедьоври да издържат повече време. Подобни мероприятия добиха популярност напоследък в дунавската столица, като през лятото имаше фестивал на пясъчните фигури, които останаха неразрушени до есента.
Ледени фигури пък все по-често намират приложение в аранжирането на храна, като основно се използват за подобряване на представянето на ястия и напитки. Историята разказва, че готвачът Огюст Ескофие за пръв път използва леден лебед да представи на шведска маса на круизен кораб свой специалитет от морски дарове.
Ледени скулптури често се използват при сватбени тържества, обикновено като украса. Популярни теми за ледени скулптури на сватби са сърца, гълъби и лебеди. Ледените барове са изключително атрактивни и често намират своето място на различни събития, като официални коктейли или юбилейни тържества.

Реклама
Реклама
Реклама