Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5289592 www.bgdnes.bg

Поръчителят на Алексей Петров тежко болен

Украинецът Роман Логвиненко, сочен от прокуратурата като "мозъка" на атентата срещу бившата барета Алексей Петров, е червив от тежки болести. Хепатит C, затъмнение на белия дроб, тежко увреден далак и жлъчка са само част от здравословните му проблеми, които излязоха наяве на вчерашното заседание в Софийски апелативен съд. Причина за фиаското на делото, на което трябваше да се реши дали Логвиненко да остане в кауша, бяха предоставени от адвокатите му 10 документа на руски език.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес".

Реклама

Според тях украинецът страда от редица несъвместими с престоя му в ареста болести. Съдебният състав бе принуден да отложи делото за 16 февруари. Дотогава бизнесменът трябва да бъде подложен на десетки изследвания и прегледи. Назначеният съдебен медик д-р Минчев пък трябва да окомплектова резултатите и да каже пред съда дали Логвиненко може да остане в ареста. Според юристи и съдебни лекари, запознати със случая, ако в действителност 47-годишният украинецът се окаже с хроничен хепатит C, който най-вероятно е причината за уврежданията и по останалите му органи, той ще трябва да бъде подложен на лечение извън пределите на следствения арест.

Според държавното обвинение Роман Логвиненко е организатор и помагач на покушението срещу бившия съветник на ДАНС Алексей Петров. От събраните до момента доказателства става ясно, че под неговото ръководство на 29 октомври м.г. е бил извършен неуспешният атентат срещу Петров. Бронираният "Мерцедес S500", в който пътуваха баретата и шофьорът му, бе обстрелян с два гранатомета РПГ 22 към 9 ч. сутринта. Дръзкото престъпление бе извършено недалеч от дома на Петров близо до бул. "Черни връх" в София, докато бившият съветник в ДАНС пътувал към офиса си. Логвиненко бе арестуван на 30 януари при влизане в страната ни по Дунав мост, но полицаите знаели от месец, че това е организаторът на атентата. На 2 февруари пък Софийският градски съд го остави в ареста. Така засега освен организатора, който също може да бъде пуснат на свобода, други задържани няма. Моментално след арестуването на Логвиненко бяха обявени за международно издирване и тримата мъже, сочени като поръчкови убийци, стреляли по Алексей Петров. Това са украинците Максим Чорни, Артьом Темпински и Йвен Балков. Обвиненията срещу тях са задочни, тъй като килърите са напуснали страната непосредствено след атентата.

Максим и Артьом, които натиснали спусъците на РПГ-ата, забегнали след 3 дни, единият за Турция, а другият за Гърция. Йевен, който бил шофьор на групата и проучвал навиците на жертвата, изчезнал за Украйна през Дуранкулак. Според разследването покушението било готвено в продължение на година и половина, а Логвиненко бил обещал за смъртта на Петров 200 бона. Стрелците били бивши военни. Гранатометите били избрани заради бронираната кола, с която се движела баретата. Според експерти в градска среда РПГ-ата са неефективни за атентат, тъй като разстоянията са от изключителна важност, както и градусът, под който се врязва снарядът. Именно не добре прецизираният ъгъл на изстрелването е причината и Петров да оцелее. До бързото разнищване на покушението, което е определено като едно от най-професионалните през последните 20 г., се стига след свидетелските показания на Бойко Георгиев и А. Бухлев. Те разкрили детайли от организацията, като били напълно наясно, защото украинците нощували в дома на единия от тях при идванията си в България. Двамата са включени в програмата за защита на свидетелите.

Адвокат Манолов:
Не съм оптимист

Защитникът на Логвиненко адвокат Владимир Манолов заяви, че не е оптимист относно съдбата на своя клиент. Той коментира, че по-голямата част от доказателствата и материалите са засекретени и че на този етап нищо все още не е сигурно. Юристът изказа и мнение, че прокуратурата действа "библейски", тъй като в по-голямата си част обвинението се основава на показанията на двама свидетели, които тепърва ще се определят дали са благонадеждни. Адвокатът завърши, че няма доказателства и за мотив за извършването на престъплението. Той заяви, че липсват данни клиентът му да е бил гонен от страната от Алексей Петров.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама