Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5450680 www.bgdnes.bg

Ракия с пепелянка лекува левкемия

Чудно питие в старозагорското с. Нова махала

Иво АНГЕЛОВ

Комбинацията от отрова на пепелянка и ракия може да лекува левкемия - рак на кръвта. Това разказаха пред "България Днес" жители на старозагорското село Нова махала, които лично са се убедили от ефикасността на нестандартното лечение.


Със затоплянето на времето пепелянките, които обитават в страната ни (предимно в територии до 1450 м надморска височина), се активизират, тъй като са любители на по-високите градуси.

Реклама


"В нивите около селото е пълно с пепелянки и работниците често попадат на тях. Практиката е, ако се улови, веднага да бъде натикана в бутилка, а впоследствие да се залее в ракия. Животното има специфичен израстък на главата - т.нар. рогче, който не му позволява да избяга", обясниха процедурата местни жители.


Влечугото се оставя в шишето известно време, през което да пусне отровата си и тя да се омеша с високоградусовата напитка. Впоследствие природната отвара е готова за консумация, като според хората може да лекува редица болести. "Има един човек от региона, който е болен от левкемия и пие ракия с отрова от пепелянка. Той разказва, че се чувства по-добре. Тази рецепта е известна от много години, но вероятно не се радва на много голяма популярност", коментираха жители на Нова махала.


Според тях точната доза е всеки ден да се пие по една супена лъжица, но не могат да гарантират как комбинираната течност въздейства върху различните организми.
Българската популация на пепелянката се смята за не особено отровна. Отстъпва вероятно единствено на усойницата по токсичност, но обикновено инжектира по-голямо количество отрова. Дори без противоотрова обаче симптомите обикновено не са тежки и отшумяват за ден-два. Може да представлява опасност за деца или възрастни с влошено здраве.


Отровата на пепелянките е сравнително токсична, но се променя с времето и при различните популации. Симптомите при ухапване могат да настъпят незабавно - болка, подуване и обезцветяване, понякога замайване и изтръпване. Отровата на пепелянката се използва за производството на противоотрова за ухапвания от други европейски отровни змии, като тя се отглежда за тази цел.


За чудодейната комбинация от змийска отрова и алкохол се появи информация у нас още преди години. Родопчанин от кърджалийското село Паспал неволно изпил 100 милилитра мастика, която била омешана със змийска отрова. Мъжът впоследствие признал, че се радва на цветущо здраве, въпреки че първоначално много се уплашил, когато научил, че е погълнал отрова.


Змийската отрова, макар че е в състояние да убие човек, може да помогне при лечението на рак и да облекчи болките на страдащите, категорични са почитателите на нетрадиционната медицина. Освен това благодарение на противосъсирващото си действие лекува различни видове тромбози. Змийската кръв също е сред полезните лечебни храни. Тя се използва като допълнително средство при лечението на тумори, а в някои държави вярват, че кръвта на кобрата подсилва организма, стимулира силите и разкрасява.

Реклама


В Нова махала имат опит в борбата с болестите, тъй като преди години населеното място преживява доста труден момент. В началото на 20-и век в селото започва да върлува епидемия от коремен тиф, умират много хора. Затова селото е под карантина и се забранява и сборът Връбница, който се изнася и отбелязва в съседния град Николаево. През 2000 година по инициатива на читалище "Зорница" и със съгласието на местните жители Цветница отново става празник на селото, като вчера беше отбелязан подобаващо.

Змийско вино в Китай

Оризово вино със змия в бутилката е особено популярно лечебно средство в Китай.


В азиатската страна от древни времена вярват, че тази напитка активира всички сили на организма. В китайската медицина тя се използва само с лечебна цел. Змийската отрова се неутрализира от спирта и става безвредна за човека. Понякога към виното добавят няколко вида змии и лечебни билки. За любителите на екзотиката приготвят и "прясно вино". За целта разрязват змията, изстискват всичката кръв и я смесват с оризова ракия. По този начин приготвят и алкохол със змийска жлъчка.


Отварата от змии подобрява зрението и спира косопада. Според китайците тя на практика лекува от всички болести, сред които на първо място е импотентността.

Реклама
Реклама
Реклама